ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Assam, region w Indiach

Assam leży u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty odmiany camelia assamica. Próby uprawy herbaty na tym obszarze rozpoczęły się w 1836 roku i oparte były początkowo na szczepach herbaty przywiezionych z Chin. Ostatecznie jednak uznano, że camelia assamica najlepiej nadaje się do upraw w tym klimacie. Przemysł herbaciany rozwijał się na tym obszarze by wreszcie w 1870 roku po wdrożeniu nowych technologii herbata assamska stała się konkurencyjna dla herbat chińskich. W obawie o wzrost ingerencji rządu w uprawy herbaciane i spadek jakości życia robotników plantacji zawiązano w 1888 r. Indian Tea Association – zrzeszenie plantatorów herbaty mające na celu obronę interesów producentów.

Obecnie herbata jest tu uprawiana na około 500 plantacjach w większości zlokalizowanych w dolinie Brahmaputry. Uprawa w tym regionie należy do trudnych ale owocuje jedną z najbardziej cenionych i najlepszych herbat na świecie. Dzięki odpowiednim, tropikalnym warunkom klimatycznym herbata Assam słynie z mocnego, wyraźnego naparu.

Najbardziej znane gatunki herbaty z Assam to Assam Hatiali FF (droga słonia), Assam SF Malty, Assam SF Mokalbari, Assam Mangalam, Assam Dagapur.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady

Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Herbata Tie Guan Yin Oolong parzenie, opinie

Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin[...]

Herbata w stylu dziadka grandpa style

Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W[...]

Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie

Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników[...]

Niebieska herbatka ze Ślazu Dzikiego

Od dawna używamy ślazu do celów zielarskich. Dzięki znacznej zawartości śluzu, bo według niektórych źródeł[...]

1 Comments

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.