ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki uproszczony przewodnik po herbacianych zbiorach na całym świecie.

Afrykańskie zbiory herbaty

We wschodniej Afryce  w krajach takich jak  Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopii, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową.

Japońskie zbiory herbaty

W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października. Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha, ale wyróżnia się jeszcze 4 podstawowe okresy zbiorów.

  • Shincha – Nowa herbata, nazwa herbaty zbieranej przed tradycyjnym pierwszym zbiorem.
  • Ichibancha – Pierwsza herbata. Ta nazwa całościowo odnosi się do pierwszych zbiorów, w tym shinchy i występuje zwykle od końca kwietnia do maja.
  • Nibancha – Druga herbata. Nazwa odnosi się do drugiego zbioru w roku od czerwca do końca lipca.
  • Sanbancha – Trzecia herbata, te zbiory odbywają się w sierpniu.
  • Yonbancha – Czwarta herbata.  To czwarty termin zbiorów w Japonii i w zależności od regionu może trwać do końca października.

Zbiory herbaty w Chinach i na Tajwanie

Okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w tych krajach w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych aż do końca listopada. Okresy zbiorów są mocno związane z kalendarzem księżycowym.  Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane „przed światłem” Qing Ming. Następne terminy zbiorów:

  • Qing Ming „jasne światło”: herbaty zbierane przed 4-6 kwietnia
  • Yu Qian „przed deszczem”: herbaty zbierane przed 20 kwietnia
  • Gu Yu „ziarno deszczu”: herbaty zbierane przed 5 maja
  • Li Xia „początek lata”: herbaty zbierane przed 21 maja

Herbaty wytwarzane z większych i starszych liści  z niższych partii krzewów mogą być zbierane przez cały okres i zbiory nie są tak restrykcyjnie powiązane z księżycowym kalendarzem.

Zbiory herbaty w Indiach i na Sri Lance

W prowincji Darjeeling oraz Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy, czasami zdarza się iż herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest „zimowym” (winter flush).

  • First Flush: marzec – kwiecień
  • Second Flush: maj – czerwiec
  • Monsoon Flush: lipiec – sierpień
  • Autumnal Flush: październik – listopad

W prowincji Nilgiri i na Sri Lance zbiory herbaty mogą odbywać się cały rok ze względu na brak pory zimowej.

W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy(First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerbata, Bombilla, test Yerba mate butelkowanych, Yerbata opinie, Bombilla opinie

Na polskim rynku dostępnych jest kilka Yerba Mate w butelkach. Sprawdziliśmy, czy warto kupić Yerbatę[...]

Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)

Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]

Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?

Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]

Ice Tea ze sklepu Lipton, Nestea opinie, recenzje

Wzięliśmy pod lupę mrożone herbaty, które stoją w sklepowych lodówkach. Napoje te są ogólnie smaczne,[...]

Kofeina działanie, zawartość kofeiny w herbacie. Czy herbata zawiera teinę?

Kofeina niezależnie od pochodzenia (z kawy – kofeina, z herbaty – teina, z mate –[...]

2 Comments

Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości

Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]

Pajarito, Indega, La Rubia: Test Yerba Mate Paragwajskich, Opinie

Yerba Mate Pajarito vs Yerba Mate Indega vs Yerba Mate La Rubia. Porównanie Paragwajskich Yerba[...]

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.