ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Genmaicha z prażonym ryżem.

Herbata zielona Genmaicha na zimno:

4 łyżeczki zielonej herbaty Genmaicha sypiemy do dużego naczynia (1,2l), zasypujemy kostkami lodu – im więcej lodu tym krócej będzie trwało zimne parzenie. Dolewamy zimną wodę do pełna. Całość wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Po godzinie wyciągamy naczynie z herbatą z lodówki, mieszamy i przez sitko zlewamy sobie szklankę mrożonej herbaty. Można też użyć francuskiej prasy do kawy, wtedy tylko ściskamy liście na dole naczynia i możemy przelewać!

Możemy od razu zlać całość i wypić, a mokre liście ponownie zalać zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Polecamy jednak zlać szklankę mrożonej herbaty, a naczynie uzupełnić wodą.

Powyższe czynności powtarzamy, aż napar przestanie nam smakować.

Genmaicha na zimno
Genmaicha na zimno
Zielona herbata Genmaicha na zimno
Zielona herbata Genmaicha na zimno
Zielona herbata Genmaicha na zimno
Zielona herbata Genmaicha na zimno
Mrożona herbata z zielonej herbaty Genmaicha z ryżem
Mrożona herbata z zielonej herbaty Genmaicha z ryżem
Gotowa mrożona Genmaicha
Gotowa mrożona Genmaicha

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaty ciemne Pu-Erh i Hei Cha

Wiele osób zapewne już wie, że to co potocznie nazywamy w Polsce herbatą czerwoną jest[...]

Co dalej z herbatą? Indie, Chiny, Sri Lanka, Japonia

Czy powinniśmy się bać, że herbaty nam zabraknie? Myślę, że nie. Mamy jej spore zapasy,[...]

Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami

1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Herbata Earl Grey, parzenie, właściwości, historia, działanie, bergamotka

Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Bez wątpienia jest to najsłynniejsza herbata aromatyzowana[...]

Herbata pu-erh Moonlight White

Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]

Herbata w Korei

Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]

Herbata świąteczna – najlepszy przepis. Jak zrobić świąteczną herbatę na prezent?

Do Świąt została jeszcze chwila, w której można przygotować jedną z powyższych mieszanek. W ładnej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Zostaw nam swój e-mail. Odezwiemy się, gdy produkt wróci na stan. Bez spamu, obiecujemy.