Dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki ekspresowej Lipton do kubka, woda barwi się na przyjemny ciemno czerwony kolor, a herbata po kilku sekundach jest gotowa po picia?
Sprawdziliśmy wnioski patentowe Unilevera (producenta Liptona)!
Czym jest patent Unilevera?
Patent Unilevera polega na tym, że z liści herbaty wyciska się sok (tea juice), który następnie może tworzyć ciekłe koncentraty, czy proszki lub służyć jako podstawa butelkowanych napojów herbacianych.
Sok z herbaty służy również Unileverowi do wzbogacania aromatu (smaku i zapachu) popularnych herbat ekspresowych. Właściciel marki twierdzi, że dzięki temu napój ma smak i kolor bardziej znane konsumentom herbaty (zgodnie z wnioskiem patentowym WO 2013000653 A1).
Unilever we wniosku WO 2013000653 pisze, że konsumenci są coraz bardziej zainteresowani żywnością i napojami poddanymi minimalnej obróbce (tj wytłaczaniu soku z liści w określonych temperaturach i dodawaniu go do produktów końcowych – dop. red.), dlatego podjęto wysiłki w celu wytworzenia herbaty w proszku lub gotowych do picia napojów z soku z liścia herbaty jako alternatywy dla ekstraktów herbaty.
Warto również zapoznać się z wnioskiem patentowym WO 2012069295 A1, który dotyczy wytwarzania produktów herbacianych. Unilever oprócz wielokrotnego wytłaczania soku ze świeżych liści herbaty, opisuje proces, w którym odzyskuje się pozostałości liści (po wyciskaniu) oraz aromat ze strumienia gazu służącego do suszenia (poprzez odpowiedni adsorbent). Ten aromat jest później skraplany do uzyskania kondensatu aromatu.

Ciekawe jest też wytwarzanie herbaty z pozostałości liścia po procesie wielokrotnego wyciskania herbacianego soku. (Nasz) sposób prowadzi do uzyskania kondensatu aromatu o stosunkowo wysokim stężeniu i większej ilości poszczególnych związków aromatycznych w stosunku do masy herbacianego liścia, bez negatywnego wpływu na czarną herbatę, którą otrzymuje się z pozostałości (wyciskanego) liścia – pisze wnioskodawca – w celu maksymalnego zwiększenia wydajności procesu, preferowane jest, żeby pozostałość liścia nie była wyrzucana, tylko dalej przetwarzana w celu otrzymania komercyjnie opłacalnego produktu, takiego jak herbata liściasta.
Wnioskodawca idzie jednak o krok dalej. Nieoczekiwanie zauważa, że po wytłoczeniu soku z liści herbaty w określonych temperaturach, można otrzymać sok o lepszych właściwościach w odniesieniu do smaku i koloru napojów przygotowywanych z nich. Nie jest do końca jasne, czy miał tutaj na myśli tradycyjne parzenie herbaty, to znaczy zalewanie liści wodą o odpowiedniej temperaturze.
Unilever zastrzegł bardzo dużo patentów na produkcję herbaty, która wykorzystuje sok z herbaty. W jednym z wielu wniosków możemy przeczytać, że mieszanie soków z dwóch różnych liści zielonej herbaty prowadzi do produkcji napojów szczególnie atrakcyjnych dla konsumentów (WO 2013110642 A1).
Powyższy tekst publikujemy w celach informacyjnych dla szerszej publiczności, gdyż przeglądanie wniosków patentowych (w języku angielskim) – jak podejrzewamy – nie należy do hobby przeciętnych konsumentów codziennej herbaty.

Herbata owocowa kokosowa z ananasem 100g – smak tropików w każdej filiżance
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g – bezkofeinowa alternatywa dla kawy o aromacie palonych ziaren
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g – bezkofeinowa, deserowa herbata o smaku banana i kakao
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g – słoneczna, bezkofeinowa herbata o smaku ananasa i cytryny
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g – delikatna, bezkofeinowa, idealna na każdą porę dnia
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
236 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
31 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
101 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
36 Produkty
Przeczytaj również
Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie, opinie
Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie to mieszanka ziół, yerba mate, czerwonej herbaty i yerba[...]
paź
Skąd pochodzi herbata?
Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]
wrz
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka? 1. Gotujemy jajka na twardo 2.[...]
mar
Herbata w Anglii. Angielska herbata
Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]
wrz
Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?
Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]
sie
Herbata w Korei
Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]
mar
Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?
Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]
lut
Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?
Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego,[...]
2 Comments
kwi