Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głównie z gałązek, szypułek i łodyżek liści, czyli elementów, które zwykle nie są cenione w herbacie. Przywykliśmy, że herbata liściasta jest liściasta, a nie „patyczasta” jak ta. Stąd też wzięła się jej nazwa – kuki to z japońskiego – patyk.
Zwykle gałązki i łodyżki pochodzą z produkcji herbaty Matcha lub Sencha, rzadziej z produkcji Gyokuro.
Dlaczego herbata kukicha zawiera mało kofeiny?
Kofeina znajduje się w liściach dlatego Kukicha jest w nią uboga. Z uwagi na małą zawartość kofeiny można podawać ją dzieciom oraz pić wieczorem, kiedy nie chcemy się pobudzić. Dodaje się ją również do soków i mleka dla małych dzieci ponieważ ma właściwości zdrowotne.
Parzenie i smak herbaty kukicha
Dobrze zaparzona Kukicha ma dość oryginalny smak – słodkawy i kremowy. Parzymy ją wodą o temperaturze 70-80°C, poniżej minuty. Napar ma piękny żółto-zielony kolor.
Co ciekawe, jest to jedna z herbat, które świetnie nadają się do parzenia na zimno. Aby zaparzyć Kukichę w ten sposób należy zalać ją zimną wodą i zostawić na co najmniej 15 minut. Niektóre przepisy zalecają nawet pozostawienie jej na całą noc.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)
Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]
lis
Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie
Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]
lip
Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie
Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]
kwi
Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?
Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]
mar
Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]
kwi
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem
Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]
kwi
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comments
maj
Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]
lut