ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Zielona Genmaicha

Tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata przygotowana na bazie Senchy, czasem Banchy z dodatkiem prażonego ryżu lub prosa w zależności od typu Genmaichy. Popularna jest także Genmaicha iri Matcha, czyli Genmaicha zmieszana ze sproszkowaną herbatą matcha, dzięki czemu zwiększa się zawartość kofeiny w naparze oraz smak i wygląd naparu stając się bardziej zielony i mętny.

Nazwa Genmaicha oznacza herbatę z prażonym (lub ciemnym) ryżem. Sama mieszanka powstała w niższych warstwach społecznych, gdzie biedoty nie było stać na herbatę. Używano zatem ryżu lub prosa jako wypełniacza pozwalającym zaoszczędzić na suszu herbacianym.

Genmaicha nazywana jest czasem herbatą popcornową ponieważ czasem ryż w czasie prażenia pęka i przypomina nieco popcorn. Nie jest to jednak zbyt pożądana cecha. Lepsze genmaiche cechuje zawartość całych, krótkich ziaren ryżu w kolorze karmelowym.

Herbatę tę parzy się różnie w zależności od typu. Przeciętnie jednak używa się wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, parzenie trwa od 45 sekund do 3 minut. Można ją oczywiście parzyć wielokrotnie.

Napar cechuje przyjemny aromat prażonego ryżu i smak porównywany do orzechów lub kasztanów. Kolor naparu zwykle jest słomiano żółty.
Genmaicha zawiera mniej kofeiny ponieważ sama mieszanka zawiera mniej herbaty przez obecność ryżu. Lubiana jest szczególnie do posiłków lub po posiłkach. Poprawia apetyt i trawienie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!

3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]

Benifuki. Czarna herbata z Japonii

Każdy kto myśli, że Japonia to kraj herbaty zielonej... będzie miał rację. Nie da się[...]

Ciekawe liczby związane z herbatą

Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Herbata Ceylon

Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]

Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona

Zielona herbata Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun zaliczana[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Zostaw nam swój e-mail. Odezwiemy się, gdy produkt wróci na stan. Bez spamu, obiecujemy.