Rooibos: rodzaje i proces produkcji
Rooibos to odrębna roślina niespokrewniona z herbatą. To asparagus linearis czyli czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego. Rooibos oznacza po prostu czerwony krzak. Rozróżniamy dwa rodzaje Rooibosa: zielony i czerwony. Tak jak w przypadku herbaty chodzi tutaj o stopień fermentacji.
Czerwonokrzew afrykański to dość niewysoka roślina. Zbiory odbywają się zwykle w środku lata czyli około stycznia. Przycina się wtedy krzewy. Następnie tnie się je na malutkie kawałki 2,3 milimetrowe i miażdży dużymi walcami aby rozpocząć proces fermentacji. Później usypuje się niewielkie stosiki i zostawia na kilka dni w cieple. W międzyczasie Rooibos jest przewracany i fermentuje. Robi się wtedy czerwony i nabiera charakterystycznego posmaku. Następnie suszy się go i wysyła w świat.
Rooibos: parzenie i sposób podania
Papierowy filtr jest najlepszym sposobem na zaparzenie Rooibosa. Ponieważ susz jest bardzo drobny wszelkiego rodzaju sitka często nie filtrują naparu w stu procentach. Rooibosa zalewamy wrzątkiem i parzymy od 3 do 5 minut. W przypadku tej rośliny czas parzenia nie jest aż tak istotny ponieważ Rooibos nie 'przeparza’ się. Można zostawić go na dłużej, wtedy będzie mocniejszy. Sam napar ma przyjemnie brązowy kolor i intensywny, słodkawy smak.
![Herbata rooibos zanzibar](https://www.czajnikowy.com.pl/wp-content/uploads/2014/03/herbata-rooibos-zanzibar-pikantna-pyszna-rozgrzewajaca.jpg)
Mimo, że napar jest słodki sam w sobie możemy go również posłodzić. Dobrze smakuje podany na zimno lub z dodatkiem soku. Wskazane jest picie Rooibosa wieczorem ponieważ z uwagi na brak zawartości kofeiny nie ma właściwości pobudzających.
Rooibos: właściwości zdrowotne
Rooibos posiada wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera dużo witaminy C oraz rutynę, która działa wzmacniająco na organizm i wspomaga odporność. Poza tym jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Zawiera również potas, wapń i co ciekawe fluor. Rooibos jest polecany dla kobiet ciężarnych ponieważ nie zawiera kofeiny i łagodzi mdłości. Wzmaga również laktację. Podaje się go także niemowlętom. Można dodać trochę Rooibosa do mleka, taki napój usprawnia pracę jelit i chroni przed kolką. Rooibos ma również właściwości, które zatrzymują rozwój nowotworów. Zawiera substancje wspomagające wydzielanie serotoniny- hormonu szczęścia, polecany jest więc dla osób cierpiących na depresję. Warto go pić latem ponieważ dobrze nawadnia organizm i orzeźwia. Wspomaga trawienie i pracę całego układu pokarmowego. Obniża również ciśnienie. Zaliczany jest do grupy produktów Wellness co oznacza, że jest bardzo zdrowy dla całego ciała.
![Herbata rooibos Moringa drzewo długowieczności i wiśnia](https://www.czajnikowy.com.pl/wp-content/uploads/2016/12/herbata-rooibos-wisniowa-z-wisna-blend.jpg)
Historia Rooibosa
Rooibos ceniony był przez ludy południowej Afryki już od bardzo dawna. Co ciekawe występuje tylko w Republice Południowej Afryki i w okolicach Kapsztadu, gdzie obecnie jest uprawiany. Wcześniej rósł tam dziko. Miejscowe ludy zbierały go od dawna jednak Europejczycy znają Rooibosa dość krótko.
![Herbata rooibos honeybush relaksująca bez aromatów](https://www.czajnikowy.com.pl/wp-content/uploads/2017/02/herbata-rooibos-honeybush-herbata-relaksujaca-01.jpg)
XX wiek to czas kiedy Rooibos trafia do Europy za sprawą Benjamina Ginsberga. Był to rosyjski kupiec, który wyrósł w rodzinie handlującej herbatą. Ponieważ zauważył, że Rooibos jest bardzo popularny w Republice Południowej Afryki stwierdził, że warto spróbować sprowadzić go do Europy i zacząć sprzedawać. W efekcie w 1904 roku Rooibos trafił do sprzedaży w Europie. Po 1930 roku dzięki badaniom odkryto jedno właściwości lecznicze i zdrowotne. Spowodowało to duży wzrost popularności tej rośliny. W Republice Południowej Afryki zaczęło powstawać coraz więcej plantacji Rooibosa. Okazało się jednak, że podaż jest większa niż popyt i plantacje zaczęły podupadać i bankrutować. W następstwie tych zjawisk powstało stowarzyszenie, które zrzesza wszystkich plantatorów, reguluje uprawy i dba o ich jakość.
Nie powinno być aspalathus linearis?