ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gaiwan – Chiński sposób parzenia herbaty

Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z nich to picie herbaty he cha czyli przygotowanie naparu do wypicia w większej ilości, który ma przede wszystkim ugasić pragnienie. Do tego używa się czajnika chahaj.

Drugi sposób to kosztowanie herbaty czyli pin cha. Tutaj głównym celem przygotowania naparu jest delektowanie się zarówno smakiem i aromatem jak i cieszenie się jej pięknem na każdym etapie przygotowania, a więc także obserwacja suchej herbaty, mokrych liści, koloru i zapachu naparu, powstałej pianki, klarowności i wreszcie poszczególnych nut smakowych. Niezbędne jest tutaj użycie większej ilości liści w stosunku do ilości wody, krótsze parzenie oraz małe naczynie tak by można przygotować kilka parzeń tego samego suszu. Po takim kosztowaniu herbaty możemy dopiero powiedzieć, że ją znamy.

Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie
Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie

Do kosztowania herbaty używa się różnorakich naczyń i kilku mniej lub bardziej rozbudowanych sposobów przygotowania. Chcemy zaproponować Państwu jeden z nich, a konkretnie czarkę z wieczkiem zwaną gaiwanem.

Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie
Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie

Parę słów o samym gaiwanie

W Chinach pojawił się w czasach panowania dynastii Ming (1368 – 1644) a jako pierwszy opisał go mistrz herbaciany Lu Yu. Inne źródła podają, że używa się go już od 1350 roku. Innymi nazwami dla tej praktycznej czarki są pinyin lub gàibēi.

Sam gaiwan składa się zawsze z trzech części. Jest to czarka do parzenia. Podstawka pod czarkę zwana chachuan oraz wieczko do przykrywania czarki. Niezbędne jest także naczynie na ciepłą wodę oraz czarka z której będziemy pić. Niektórzy doszukują się w budowie gaiwana odniesienia do symboliki. Wieczko miałoby przedstawiać niebo, podstawka ziemię, a czarka wszystko to co pomiędzy nimi.

Nieco praktyki.

Otrzymują Państwo od nas zestaw składający się z gaiwana (podstawka, czarka, wieczko), termosu z gorącą wodą oraz czarki do picia.

Utensylia są przez nas wygrzane. Oznacza to, że są przepłukane wrzątkiem dla oczyszczenia i zagrzania ich przed parzeniem herbaty. W czarce gaiwana znajduje się odpowiednia ilość liści herbacianych.

Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie
Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie

Teraz następuje pierwszy etap kosztowania. Mogą Państwo obserwować susz i cieszyć się jego aromatem wydobytym dzięki temperaturze czarki.

Drugi etap to parzenie. Zalewają Państwo wodą susz herbaciany i przykrywają go wieczkiem. Wieczko także, może posłużyć do przemieszania herbaty. Pamiętać należy, że używając gaiwana należy parzyć herbatę krócej. Jeśli woda jest zbyt gorąca można najpierw wlać ją do czarki do picia a dopiero z niej do czarki gaiwana.

Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie
Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie

Napar zostaje zlany co do kropli do czarki do picia. Chwytać gaiwan należy starannie i umiejętnie dotykając jedynie podstawki i wieczka. Po wypiciu parzenie powtarzamy. Samo wieczko służyć nam może także jako niuchar czyli przyrząd do delektowania się aromatem. Oparte o brzeg czarki jest sygnałem, że skończyli państwo pić.

Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie
Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie

Cała odpowiedzialność za parzenie herbaty spada na barki naszych drogich klientów ale także cała przyjemność i wielozmysłowe doznania przypadają w udziale tylko Państwu, ponieważ mogą Państwo zalać herbatę dowolną ilością wody, oraz parzyć tak długo i tyle razy aby uzyskać ulubiony smak i intensywność naparu. Daje to szersze możliwości smakowania naszych herbat.

Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie
Instrukcja, poradnik, jak parzyć herbatę w gaiwanie

Życzymy smacznego oraz wielu ciekawych przygód z herbatą.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą

Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot.[...]

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian

Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]

1 Comments

Dlaczego warto parzyć herbatę na zimno? Sprawdź, co mówi nauka

Dlaczego warto parzyć herbatę na zimno? Oto, co mówi nauka! Czy zimne parzenie herbaty ma[...]

Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować

Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]

Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie

Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Honeybusha Pomarańczowy Krem na 120 ml[...]

Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą

Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Zostaw nam swój e-mail. Odezwiemy się, gdy produkt wróci na stan. Bez spamu, obiecujemy.