Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Według mnie, ma wszystko, co powinna mieć biała herbata – piękny, czysty kolor, orzeźwiający smak i kwiatowy zapach. Tym razem chwilę o białej herbacie Pai Mu Tan (lub Bai Mudan): biała piwonia, określanej mianem drugiej najlepszej białej herbaty.
Biała piwonia czyli pai mu tan
Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego taka nazwa? Otóż według jednych herbata ta, charakteryzuje się bardzo ładnym rześkim zapachem przypominającym nieco właśnie piwonię. Według innych pączek i dwa listki, które w dobrej jakości herbacie potrafią być wciąż połączone ze sobą przypominają kształtem właśnie piwonię. Poza tym sama piwonia jest symbolem dobrego powodzenia i bogactwa, co z kolei czyniło ją mile widzianą we wszelkich ogrodach, gdzie pięknie się prezentuje. Często była również wykorzystywana jako motyw w sztuce (oznaczając czystość, opiekę oraz zamożność).

Skąd pochodzi herbata Pai mu tan oraz jak się ją produkuje?
Pai Mu Tan pochodzi z Chin a konkretniej z regionu Fujian. Do produkcji tej herbaty używa się dwóch kultywarów (czyli odmian o trwałych cechach) Fuding Da Bai oraz Zhenge Da Bai, z których to w drugiej połowie marca i pierwszej połowie kwietnia zbierane są pączek wraz z dwoma listkami. Samo zbieranie przebiega z uwagą, tak by nie uszkodzić delikatnych tkanek.
Następnie owe pączki z listkami poddawane są procesowi produkcji nieco krótszemu niż w wypadku innych herbat. Kluczem jest jedynie częściowe utlenienie (podczas suszenia na świeżym powietrzu w promieniach słońca oraz wewnątrz budynku) przerwane procesem podgrzewania. Podczas całej produkcji dba się o to, by listki nie zostały uszkodzone, gdyż to może przyspieszać reakcje chemiczne w nich zachodzące.
Jak wygląda i smakuje biała piwonia?
Otóż dobrej jakości biała piwonia zawiera niepołamane listki w kolorze szarozielonym (ciemniejszym lub jaśniejszym) oraz pączki, które pokryte są białym lub srebrzystym meszkiem. Napar ma blady kolor, zielonkawy lub złotawy. Smak natomiast ma owocowy, lekko słodki. Napar określany jest jako jedwabisty. Nasza herbata powinna mieć świeży, czysty, nieco kwiatowy zapach, jednak nie powinno się w niej wyczuwać tonów trawiastych

Parzenie herbaty Pai mu tan
Doszukałam się informacji, że herbata ta sprzyja nowicjuszom, gdyż ciężko jest ją zaparzyć źle. Biała piwonia jest bowiem dość tolerancyjna na różnice w temperaturze wody jak i czasie parzenia.
Można parzyć ją na kilka sposobów- najszybszy jest ten gdy na szklankę wody (ok 200 ml) parzymy łyżeczkę herbaty i robimy to w temperaturze między 70 a 80 stopni w czasie od 1 do 3 minut (niektóre sklepy podają czas parzenia nawet do 10 minut)
W pozostałych sposobach herbata parzona jest wielokrotnie w proporcji 1-1,5 łyżeczki na nieco mniej niż szklankę wody, bo 150 ml.
Sposób pierwszy: temperatura 90 stopni, czas 1 minuta przy dwóch pierwszych parzeniach i 3 minuty przy kolejnych
Sposób 2: temperatura 85 stopni, czas 3 minuty przy pierwszym parzeniu, 4 przy drugim i 5 przy trzecim
Sposób 3: temperatura 80 stopni, czas 5 minut przy pierwszym parzeniu, dwie minuty przy drugim i 3 minuty przy trzecim.

Dlaczego warto ją pić?
Zacznę od części praktycznej- ekonomicznej. Herbata ta mimo, że uznawana jest za jedną z lepszych białych herbat, ma również rozsądną cenę. Poza tym, jak już wspomniałam, jest to herbata dość toleranyjna na nasze niepowodzenia przy parzeniu, więc raczej jej nie zmarnujemy (no chyba, że celowo).
Z pozostałych niematerialnych charakterystyk, to według mnie po pierwsze warto zwrócić uwagę na jej smak i zapach. Picie tej herbaty jest wielką przyjemnością, nie tylko ładnie się prezentuje ale i rozsiewa przyjemny aromat. Ma również wiele zalet zdrowotnych, jak to biała herbata. Pełna jest antyoksydantów, polifenoli oraz witamin. Orzeźwia i mobilizuje, często określana jest mianem eliksiru młodości.


Herbata zielona Sencha Klasyczna 50g – delikatna, codzienna herbata o trawiastym smaku i kojącym aromacie zieleni
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g – bezkofeinowa, deserowa herbata o smaku banana i kakao
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g – bezkofeinowa alternatywa dla kawy o aromacie palonych ziaren
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g – bezkofeinowa, deserowa herbata o smaku banana i kakao
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g – słoneczna, bezkofeinowa herbata o smaku ananasa i cytryny
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g – świąteczny hit o smaku piernika, karmelu i wanilii
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
238 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
31 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
101 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
36 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie herbaty w czajniczku
Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]
sie
Herbata czarna Liu Pao – atlas herbaty
Liu Bao to herbata ciemna produkowana w chińskiej prowincji Guangxi. Nazwa jej w języku polskim[...]
lut
Huba brzozowa, czyli przepis na herbatę po Buriacku: właściwości
Dlaczego huba zwróciła na siebie uwagę jako lek? Przede wszystkim dzięki swym właściwościom przeciwbakteryjnym i[...]
mar
Test herbaty McCafe z McDonald’s, opinie
Przetestowaliśmy sześć herbat z McCafe McDonald's. Pod lupę wzięliśmy: czarną herbatę Earl Grey, czarną herbatę[...]
wrz
Kawa we Francji
Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]
mar
Czy można parzyć zieloną herbatę wrzątkiem? Szybka herbata na zimno w 30 sekund
Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą[...]
lip
Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek
Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]
cze
Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong
Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]
lis