ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego „cold brew” coraz popularniejsze wśród kawoszy, chociaż tak naprawdę to herbata znacznie wcześniej polubiła moczenie się w zimnej wodzie. Zimnoparzeniowe herbaty to pyszne i łatwe w przygotowaniu wariacje na temat dobrze znanych nam gatunków herbaty. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego sposobu to poniżej podaję kilka powodów, które powinny was przekonać:

4 powody, żeby parzyć herbatę na zimno (cold brew)

  1. Zimnej parzenie uwalnia z herbacianych liści znacznie mniej katechin i kofeiny.  Smak takiej herbaty z znacznie delikatniejszy, słodszy i gładszy. Zimna woda wyciąga z herbaty zupełnie inny balans smakowy, znacznie mniej goryczy.
  2. Zupełnie nie angażują jakiegokolwiek ciepła! Nie musicie stać na gotującą się wodą i studzić już zaparzonej! Zalewacie zimną i wrzucacie do lodówki! Prościej niż pójść do sklepu po butelkowane pseudo „ice tea„.
  3. Całkowicie nowy sposób na wasze stare, dobre herbaty. Może się okazać, że dobry wysłużony earl grey czy ulubiona zielona zaskoczą was zupełnie inną paletą smakową.
  4. I chyba najważniejsze są łatwe do przygotowania! I to bardzo!

Jak parzyć na zimno herbatę?

  • Wyczyśćcie dobrze dzbanek.
  • Wrzućcie do środka herbatę (1,5x więcej niż zwykle dajecie na taką ilość wody)
  • Wlejcie zimną wodę i przykryjcie.
  • W zależności od rodzaju herbaty trzymajcie w lodówce od 4 do nawet 10 godzin (mniej czasu potrzebuje biała herbata, zielona herbata i mniej  zwinięte oolongi, więcej czasu zaś potrzebują bardziej zwinięte oolongi, czarna herbata, większość herbata pu-erh, rooibos czy herbaty ziołowe).
  • Przecedzić i siorbać!  Prościej się już nie da.

Regularnie będziemy Wam podrzucać konkretne przepisy i patenty „zimnoparzeniowe”. Zachęcamy do próbowania w domu i chwalcię się jak Wam wychodzi!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Owocowa yerba mate z herbatką owocową — orzeźwiający przepis na lato

Owocowa yerba mate z herbatką — prosty przepis na orzeźwienie latem Chcesz spróbować czegoś nowego[...]

Ile czarnej herbaty można pić w ciąży?

Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na[...]

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]

7 Comments

Yerba mate sin palo

Yerba mate sin palo to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate nie[...]

Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling

Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]

Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja

16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]

Herbata Earl Grey Blue Flower z niebieskim kwiatem malwy

Earl Grey jest jedną z moich ulubionych mieszanek herbacianych. Smaczny i przyjemnie świeży. Dzisiaj kilka[...]

2 Comments

G: Golden, oznaczenie jakości herbaty

G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.