W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive’a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i jakości białej herbaty, znajdziemy 50 gramów Pai Mu Tana aromatyzowanego płatkami róży. Po sprawdzeniu opakowania okazuję się, że choć producent wymienia w składzie aromat, występuje on w ilości 0% (herbata biała 95%, płatki róży 5%, aromat).
Smak herbaty, pomimo zerwania z tego samego krzaczka zmienia się diametralnie w zależności od okresu zbioru, ilości światła, czy częstotliwości i siły opadów deszczu. Decydujący jest także sposób zbioru, czas transportu do faktorii i szybkość z jaką rozpocznie się przetwarzanie herbaty. Wszystkie te aspekty wpływają na jej cenę, która może wahać się nawet od kilku do 150 dolarów za za kg!
Pozwolę sobie tutaj uprzedzić fakty: ta mieszanka zdecydowanie jest warta właśnie kilku dolarów za kilogram!
Parzenie herbaty białej z płatkami róży
Zgodnie z zaleceniami, herbatę parzyłem przez nieco ponad minutę, wodą o temperaturze 95°C. Napar mocno pachnie plastikową różą. Po pierwszym zamoczeniu ust w czarce okazało się, że róża tak zdominowała herbatę, że wypicie jej z przyjemnością graniczy z cudem. Sztuczny aromat przykleił się do podniebienia i spowodował odruch wymiotny. Pokusiłem się nawet o posłodzenie (ostateczność!), ale szybko okazało się, że nadal produkt Bioactive’a nie nadaje się do picia.
Drugie parzenie herbaty białej z płatkami róży
Mimo natłoku tekstu na pudełku, nie znajdziemy tam informacji o kolejnych parzeniach. Ale przecież w 95% ta herbata składa się z Pai Mu Tana… Parzymy drugi raz!
…i niespodzianka! Aromat się wypłukał i drugi napar okazał się całkiem przyjemną białą herbatą z nutką róży. Nie jest to ideał, bo pomimo, że biała herbata jest teraz wyczuwalna to nadal smakiem nie przypomina tej z najwyższej półki. Smak jest płaski. Ot, zwykła aromatyzowana z płatkami róży – ale poprawna! Szkoda, że dopiero przy drugim naparze.
Producent/dystrybutor: Bioactive, obecnie Big-Active
Pochodzenie: Fuding,Fujian; góry Taimu
Parzenie: zgodnie z zaleceniami producenta.
Zalety i wady herbaty białej Bioactive
Plusy:
– drugie parzenie jest niezłe,
– niska cena jak na białą herbatę,
– ciekawy design pudełka z pandą.
Minusy:
– zawiera sztuczny aromat,
– praktycznie niewyczuwalny Pai Mu Tan,
– zdecydowanie nie warta swojej ceny.

Stojak na czerwoną herbatę – plastikowy ekspozytor pu-erh w talerzach, lekki i praktyczny
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g – bezkofeinowa alternatywa dla kawy o aromacie palonych ziaren
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g – bezkofeinowa, deserowa herbata o smaku banana i kakao
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g – słoneczna, bezkofeinowa herbata o smaku ananasa i cytryny
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g – świąteczny hit o smaku piernika, karmelu i wanilii
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
234 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
31 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
101 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
36 Produkty
Przeczytaj również
Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]
mar
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]
paź
Herbata a palenie papierosów. Zielona herbata dla palaczy tytoniu
Przeprowadzone w ostatnich latach badania nad wpływem zielonej herbaty na ryzyko zachorowania na raka płuc[...]
mar
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]
sie
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comments
paź
Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska
Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]
1 Comments
lis
Wielki Test Ekspresowych Herbat
Wielki test ekspresówek! Parzyliśmy i ocenialiśmy dostępne na rynku herbaty ekspresowe. Zobacz na subiektywny test!
lut
Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?
Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]
kwi