Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej niż Chińczycy), to nie kupujemy wysoko gatunkowych liści, a najczęściej marketowy herbaciany pył (dust). Najprawdpodobniej wynika to z niskiej świadomości społecznej oraz lenistwa. Przeciętny konsument szeroko otwiera oczy, gdy okazuje się, że liście herbaty najlepiej oddzielić od naparu po określonym czasie, a zielonej nie należy lać wrzątkiem. To wszystko powoduje, że zaproszenie na herbatkę kończy się niesmaczną torebką pozostawioną w kubku, a przed skrzywieniem chroni nas tylko cukier i cytryna. Właśnie dlatego nie doceniamy herbaty.
Tytułem wstępu zapoznajmy się z dwoma metodami parzenia herbaty. Wschodnie parzenie charakteryzuje duża ilość liści herbaty zalewana małą objętością wody w małym naczyniu (100-120 ml). Parzenia trwają bardzo krótko (nawet od kilku sekund) i robi się ich bardzo dużo (8-12). Zachodnie parzenie to – krótko mówiąc – przeciwieństwo wschodniego: liście zalewane są w kubkach o dużych pojemnościach, a czas parzenia jest długi. Mieszanie tych dwóch metod nie jest oczywiście zabronione, ale bez odrobiny wprawy, trudno będzie uzyskać zadowalający napar z herbaty.
Jak parzyć herbatę?
Zanim zaczniemy eksperymenty z różnymi czasami, temperaturami i proporcjami, warto parzyć herbatę zgodnie z kilkoma wskazówkami, które pozwolą nam otrzymać napar o poprawnym smaku, ale przede wszystkim nauczyć się jak herbata reaguje na różne czynności. To pozwoli nam później na bardziej przewidywalne eksperymenty.
Zieloną herbatę parzymy najczęściej wodą o temperaturze od 60°C do 80°C przez 1-3 minuty, co oczywiście nie oznacza, że nie możemy zalać jej 90°C i parzyć 30 sekund (ale o tym później). Czarną zalewamy świeżo przegotowaną wodą i trzymamy 2-3 minuty. Czerwoną tak jak czarną, ale wydłużamy parzenie do 4-5 minut. Białą, żółtą i oolong traktujemy wodą o temperaturze 80-90°C i oddzielamy liście po 1-4 minutach. Wszystkie te czasy i temperatury odnoszą się do zachodniej metody parzenia, to znaczy zalewania 1-2 łyżeczek liści w 200 ml wody. Wszystkie czyste herbaty można parzyć wielokrotnie, dla uzyskania pełnej głębi smaku.
- Jeżeli herbata jest zbyt słaba, najlepiej zwiększyć ilość suszu, zamiast wydłużać czas parzenia.
- Jeżeli zbyt mocna, mimo krótkiego parzenia (np. 1 minuty), śmiało można skrócić czas parzenia do kilkunastu sekund.
- Liście herbaty potrzebują miejsca do parzenia, najlepiej zrezygnować z różnych parzydełek i wrzucić liście do naczynia, a potem przecedzić.
- Smak herbaty zależy również jakości wody: miękka woda pozwala cieszyć się delikatniejszym, ale zarówno pełniejszym smakiem.
- Dobrze jest obserwować herbatę w czasie parzenia, żeby łatwiej wyłapać moment, kiedy je przerwać.
- Zwinięte herbaty można budzić przez przelanie gorącą wodą przed pierwszym parzeniem.
- Kolejne parzenia herbaty niekoniecznie powinny być dłuższe, często drugie parzenie dla najlepszego efektu powinno być krótsze niż pierwsze.
- Łączenie kilku parzeń w jedno, może dać bardzo bogaty, szeroki smak.
Jaki smak powinna mieć herbata?
Zielona powinna mieć – jak piszą anglojęzyczni herbaciarze – green taste (zielony smak). To znaczy przypominający: świeżo ściętą trawę, siano, słomę, kapustę, koper, szparagi, czy bardzo popularny… szpinak. Smak herbaty zależy od sposobu jej przetwarzania i może bardzo się różnić, jednak wysokiej jakości zieloną herbatę łączy słodycz. Czarna w zależności od plantacji może zaskoczyć nas kwiatowością, wiosenną łąką, ale z drugiej strony dymnością i ogniskiem. Czerwona to ziemisty ciężki smak, często kojarzony z piwnicą. Oolongi najczęściej smakują orzechami, żółte suszonymi owocami, a biała herbata swoją delikatnością przenosi nas w kwiatowe ogrody.
Świetnym nauczycielem parzenia herbaty jest zielony Gunpowder. Ta herbata nie wybacza błędów, ale wynagradza, kiedy nauczymy się wydobywać z niej słodycz. Proponujemy zaparzyć ją na 3 sposoby. 1. Włożyć liście do wąskiego zaparzacza, zalać gorącą wodą i pozostawić 4 minuty (albo najlepiej zostawić w środku na czas picia). Drugi: zalać 7 gramów, 300 ml wody o temperaturze 80°C i przecedzić po 3 minutach. Trzeci: 7 g parzyć wodą o temperaturze 60°C przez 4 minuty. Zapewniam, że będziecie zaskoczeni efektami tego testu!
Herbata jest wdzięcznym materiałem do eksperymentów. Przytłaczający zbiór zmiennych tylko nakręca do próbowania nowych sposobów parzenia. Herbata różni w najbardziej podstawowej linii kolorem (czarna, zielona, biała etc.), a więc sposobem przetworzenia, ale także poszczególny kolor może pochodzić z różnych plantacji, ogrodów (z różnych zbiorów z różnych lat). Podczas parzenia manipulujemy jego czasem, temperaturą wodą, ilością i łączeniem parzeń, rodzajem i jakością wody (o różnym pH, stopniu napowietrzenia), ilością i jakością liści herbaty. Dlatego zdecydowanie polecamy herbatę liściastą dla zapewnienia sobie niezapomnianych wrażeń smakowych!
Tekst napisany do kwartalnika CoffePro. Wydawca: Coffee Proficiency
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie
Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją[...]
maj
Jak zaparzyć yerba mate bez termometru
Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]
cze
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!
kwi
Wpływ długości parzenia na herbatę
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]
lis
Fotosy z planu Czajnikowy.pl
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z planu Czajnikowy.pl. Fotosy podczas nagrywania dwóch odcinków wykonała Jadwiga[...]
wrz
Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong
Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]
mar
Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach
Oznaczenie gatunków herbat Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających[...]
mar
Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia
W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]
1 Comments
sty