Węgielki do fajki wodnej, sheeshy
Bez węgli trudno palić fajkę wodną, to dzięki nim melasa wydziela dym i od nich zależy też ilość dymu i czy fajka pali się godzinę czy trzy. Węgle można podzielić na dwie główne grupy: samorozpalające i klasyczne.
Węgle samorozpalające – wymagają one mniej pracy przy przygotowaniu fajki, ponieważ jest w nich środek ułatwiający rozpalanie, w tym procesie wydziela się nieprzyjemny, drażniący dym i sporo iskier, jednak po wypaleniu „wspomagacza” węgiel traci swoje własności pirotechniczne. Do rozpalenia takiego węgla wystarczy minuta, maksimum trzy, po czym można go położyć na cybuchu. Warto jednak czasem poświęcić jeszcze jedną minutę aby rozżarzyły się dobrze przy krawędzi którą zostaną położone na folię. Czynność ta zapobiega przygaśnięciu węgla w tej części i ułatwia rozpalenie fajki, gdyż folia aluminiowa bardzo szybko odbiera energię i powoduje wręcz zgaszenie węgla na krawędzi styku. Można oczywiście ściągać kolejne buchy tak długo aż się ta cześć węgla rozżarzy jednak jest spora szansa hiperwentylacji podczas tego procesu co nie jest do końca komfortowym odczuciem.
Węgle wymagające rozpalenia (klasyczne)
Najpopularniejszymi z nich są tak zwane cocobrico są one wykonane z węgla drzewnego (podobnie jak samorozpalające) jednak ten węgiel drzewny jest wykonywany nie z drzewa co mogłaby sugerować nazwa lecz z łupin orzechów kokosowych. Wymagają one rozpalenia na kuchence gazowej lub wręcz w żarze (czasem zwykła popularna za poprzedniego ustroju farellka może być też dobra do tego celu ;) ). Słyszałem także kiedyś o sposobie rozpalania w kuchence mikrofalowej jednak podobno wydzielają wtedy dym nie wiem czym to może być spowodowane. Taki węgiel pali się dłużej niż węgielki samorozpalające. Z moich obserwacji wynika, że również wyższą temperaturę o podnosi szanse „przeciągnięcia” sziszy.
Różnice
Poza już wspomnianymi dotyczącymi rozpalania można zauważyć jeszcze kilka:
1)spójność popiołu – w węgielkach samorozpalających popiół przez całe palenie zachowuje pierwotną formę węgielki klasyczne natomiast rozpadają się na małe kawałki i czasem spadają z cybucha co nie wpływa na palenie;
2)spójność węgla – po rozpaleniu węgli klasycznych należy zachować daleko idącą ostrożność, ponieważ jest kruchy i potrafi wypaść ze szczypczyków i wtedy dziury w dywanie czy panelach gotowe i nawet natychmiastowe zalanie wodą niewiele pomaga, węgielki samorozpalające nie tworzą takiego zagrożenia;
3)smak dymu – większość fanów węgli klasycznych uważa, że nie zmieniają smaku dymu w przeciwieństwie do konkurencji posiadającej chemię ułatwiającą rozpalenie.
Nie ukrywam jestem fanem węgli samorozpalających z racji łatwości i czasu przygotowania. Jednak nie zamierzam ganić ludzi, którzy uważają że są one niewystarczające dla prawdziwego konesera fajki wodnej – najwidoczniej ja do nich nie należę a podobno robię bardzo dobre fajki.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata czerwona pu-erh
Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]
1 Comments
mar
Herbata świąteczna – najlepszy przepis. Jak zrobić świąteczną herbatę na prezent?
Do Świąt została jeszcze chwila, w której można przygotować jedną z powyższych mieszanek. W ładnej[...]
gru
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip
Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie
Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]
maj
15 książek o herbacie, które warto przeczytać + bonus
Ogólnie o herbacie traktuje wiele pozycji, lecz szybko zorientujemy się, że wiele z tych książek[...]
mar
Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce
Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]
paź
Czy herbata z mlekiem jest zdrowa? Jaką herbatę najlepiej pić z mlekiem?
Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów),[...]
kwi
Herbata Dilmah Zielona Herbata z Kwiatami Jaśminu, opinie
Jeśli lubicie herbatę jaśminową to nie będziecie zawiedzeni, jeśli jednak chcielibyście się przekonać do tego[...]
lip