Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui
Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od czasów dynastii Qing czyli od XVII w. Jej najbardziej charakterystyczną cechą są płaskie, rozgałęzione listki ogromnych wręcz rozmiarów. Listek herbaty może mieć nawet 6 cm. Sama herbata Taiping wywodzi się z miejscowości o tej nazwie i produkowana jest jedynie w trzech wioskach gdzie występują idealne warunki klimatyczne oraz gdzie występuje unikalna odmiana herbaty. Mowa tutaj o szczepie shi-da, który cechuje się wyjątkowo długimi liśćmi o owalnym kształcie i szpiczastym końcu.
Zbiór herbaty Taiping Houkui
Legenda związana z powstaniem tej herbaty mówi, że w górach zmarł król małp, który rozpaczał po stracie syna. Król wybrał na śmierć miejsce pod drzewem i wyzionął ducha na oczach przechodzącego chłopa. Chłopu zrobiło się żal małpiego króla i pochował go w miejscu gdzie umarł. Okazało się, że kolejnego roku w tym miejscu wyrosły krzewy herbaty różniące się wyglądem od innych. To właśnie był nowy szczep herbaty służący do produkcji taipinga. Mówi się, że to wdzięczny duch króla małp przeniknął krzewy herbaciane wydłużając ich liście.
Inna historia, która jest bardziej podobna do prawdy mówi, że w tym regionie produkowano wyśmienitą herbatę z miejscowego szczepu lecz w jej składzie znajdowały się różne liście, zarówno stare jak i młode. Kiedy herbata wprowadzona została na rynek dla podniesienia jej wartości zaczęto segregować w herbacianym suszu listki młodsze i te sprzedawać osobno. Pewien plantator wpadł na pomysł aby segregacje przeprowadzać już w czasie zbiorów co zaoszczędzi pracy. To on dzięki swemu doświadczeniu potrafił zrywać najcenniejsze liście pozostawiając na krzewach starsze. Od jego nazwiska pochodzi nazwa herbaty.
Zbiór herbaty Taiping Houkui
Zbiór herbaty tai ping podlega licznym kryteriom. Pomijając już wymagane wielkie doświadczenie zbieraczy, którzy będą w stanie zerwać jedynie pełnowartościowe liście, zbiorom towarzyszyć musi odpowiednia pogoda. Nie można zbierać liści w deszczu ani w słońcu. Zbiór musi odbyć się we mgle czyli w tym klimacie między godzinami 6 a 10 rano. Co więcej jedynie 12 dni w roku nadaje się do zbioru najwyższej jakości liści. Zbiór rozpoczyna się około połowy kwietnia.
Produkcja herbaty Taiping Houkui
Proces produkcji tej herbaty również różni się od typowego dla herbat chińskich. Jak wiadomo na początku trzeba zniszczyć enzymy aby nie dopuścić do fermentacji liścia. Chińskie herbaty przechodzą zatem proces podprażania na patelniach lub wielkich wokach. Tutaj również używa się opalanych węglem drzewnym woków w których listki herbaty są ręcznie podrzucane i mieszane. Sam wok jest często polerowany ponieważ musi być idealnie gładki dzięki czemu nie ryzykuje się uszkodzenia liści. Jednorazowo podgrzewa się około 100 g świeżych liści. Pracownik utrzymuje wok w temperaturze 100 -120 st. C i gołą dłonią podrzuca wprawnymi ruchami liście. W ciągu 2-3 minut podrzuca listki około 120 razy i proces ten jest kontynuowany aż do lekkiej zmiany koloru liścia do czego potrzebne jest doświadczenie. Następnie liście są suszone i uciskane co pozwala nadać im właściwą spłaszczoną formę. Listki wędrują kolejno do ogrzewanych węglem koszy. Następują 4 etapy suszenia w temperaturach kolejno 100, 90, 80 i 70 st. C.
Ręczne formowanie listków to żmudny proces polegający na odpowiednim układaniu liści na specjalnej ramie z naciągniętą tkaniną. Następnie listki są wałkowane specjalnym drewnianym wałkiem co spłaszcza je i sprawia, że na każdym z nich widać odciśniętą charakterystyczną fakturę tkaniny.
Taiping Houkui parzenie
Aby właściwie zaparzyć Taipinga potrzeba odpowiedniego naczynia. Liście są tak duże, że tradycyjne metody nie zapewniają właściwych warunków. Najlepiej użyć smukłej wysokiej szklanki. Woda do parzenia powinna mieć około 85 st. C, na każde 150 ml wody należy wziąć 3 g liści. Parzenie trwa około 2 minut. Zaleca się także najpierw wlać do naczynia 1/3 objętości wody a po minucie dolać resztę. Można podziwiać charakterystyczny taniec herbaty. Właściwie zaparzona ma lekki aromat orchidei.
Niezwykła jakość taipinga była doceniana licznymi nagrodami już od 1915 roku aż do najbardziej prestiżowej tea king, którą przyznano jej w 2004 roku. Herbata ta niezmiennie gości także na liście 10 najlepszych herbat chińskich. Znana jest również z tego, że służyła jako upominek przy spotkaniach dyplomatycznych. Wśród znanych miłośników tej herbaty znajduje się między innymi prezydent Rosji Władymir Putin.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?
Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]
paź
Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]
maj
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]
wrz
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka? 1. Gotujemy jajka na twardo 2.[...]
mar
Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja
16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]
sie
Jak wybrać dobrą matchę?
Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]
maj
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie
Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]
lut
Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie
Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]
sie