ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan (Liu Mulan Blog)

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie Rou Gui.  Jest to herbata oolong, która swój wyjątkowy intensywny smak i aromat zawdzięcza oczywiście procesowi produkcji. Powstaje on dzięki silnemu paleniu w końcowej fazie produkcji.

Zapraszam was na nietypową relacje z parzenia tej herbaty. Nietypową ponieważ odbyła się ona na drzewie.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Zaczęłam od ogrzania czajnika, następnie umieściłam w nim liście. Aromat jaki wydobył się po wsypaniu liści do dzbanuszka był lekko pikantny, porównałabym go z taką korzenną pikanterią – miał w sobie coś z cynamonu i coś z kardamonu.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Do zaparzenia tej herbaty użyłam wody o temperaturze 96 stopni C, czas pierwszego parzenia to 40 sec.  Pierwsze co wyczułam po wzięciu czarki do ust to słodycz, a na drugim planie pojawił się fantastyczny prażony posmak.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Ponieważ herbatę parzyłam na świeżym powietrzu, konieczne było ogrzanie czajniczka podczas drugiego parzenia.  To kluczowy element, bez tego herbata zaparzyła by się nie właściwie – w zbyt niskiej temperaturze.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Drugie parzenie, już nieco dłuższe – wydobyło z herbaty równie ciekawy smak i aromat jak przy pierwszym parzeniu. Do tej pory piłam jedynie oolongi o owocowych bądź kwiatowych posmakach. Taki korzenny, to bardzo miła i ciekawa odmiana. Warto dodać, że jedna z potocznych nazw tej herbaty to cinnamon.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Wielokrotnie pisałam już o piciu herbaty jako harmonii człowieka z naturą. Kiedy więc wybierzemy się w plener, aby zaparzyć sobie herbatę, doznania będą jeszcze intensywniejsze niż zazwyczaj. Warto spróbować.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Pekoe, oznaczenie jakości herbaty

Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]

Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew

Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]

Kocanka piaskowa

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]

Xu Ri Dong Sheng: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się

Po zaparzeniu Xu Ri Dong Sheng listki rozwijają się. Pokazuje się czerwony kwiat kwiecie amarantusa[...]

Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym

Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]

Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata

Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]

Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie

Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.