Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki uproszczony przewodnik po herbacianych zbiorach na całym świecie.
Afrykańskie zbiory herbaty
We wschodniej Afryce w krajach takich jak Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopii, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową.
Japońskie zbiory herbaty
W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października. Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha, ale wyróżnia się jeszcze 4 podstawowe okresy zbiorów.
- Shincha – Nowa herbata, nazwa herbaty zbieranej przed tradycyjnym pierwszym zbiorem.
- Ichibancha – Pierwsza herbata. Ta nazwa całościowo odnosi się do pierwszych zbiorów, w tym shinchy i występuje zwykle od końca kwietnia do maja.
- Nibancha – Druga herbata. Nazwa odnosi się do drugiego zbioru w roku od czerwca do końca lipca.
- Sanbancha – Trzecia herbata, te zbiory odbywają się w sierpniu.
- Yonbancha – Czwarta herbata. To czwarty termin zbiorów w Japonii i w zależności od regionu może trwać do końca października.
Zbiory herbaty w Chinach i na Tajwanie
Okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w tych krajach w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych aż do końca listopada. Okresy zbiorów są mocno związane z kalendarzem księżycowym. Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane „przed światłem” Qing Ming. Następne terminy zbiorów:
- Qing Ming „jasne światło”: herbaty zbierane przed 4-6 kwietnia
- Yu Qian „przed deszczem”: herbaty zbierane przed 20 kwietnia
- Gu Yu „ziarno deszczu”: herbaty zbierane przed 5 maja
- Li Xia „początek lata”: herbaty zbierane przed 21 maja
Herbaty wytwarzane z większych i starszych liści z niższych partii krzewów mogą być zbierane przez cały okres i zbiory nie są tak restrykcyjnie powiązane z księżycowym kalendarzem.
Zbiory herbaty w Indiach i na Sri Lance
W prowincji Darjeeling oraz Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy, czasami zdarza się iż herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest „zimowym” (winter flush).
- First Flush: marzec – kwiecień
- Second Flush: maj – czerwiec
- Monsoon Flush: lipiec – sierpień
- Autumnal Flush: październik – listopad
W prowincji Nilgiri i na Sri Lance zbiory herbaty mogą odbywać się cały rok ze względu na brak pory zimowej.
W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy(First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady
Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]
kwi
Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady
Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]
sie
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty
Nie tylko najmłodsi imprezują bez alkoholu. Choć oferta bezalkoholowych napojów jest bardzo szeroka i pełna[...]
mar
Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]
kwi
Herbata zielona Aracha
Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]
mar
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]
gru
6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę
Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]
kwi
Jakie herbaty pić na odchudzanie? Jakie herbatki przy odchudzaniu działają?
Kiedy staramy się schudnąć, wskazane jest dużo pić. Nawodniony organizm to zdrowy organizm. Oprócz zbilansowanej[...]
wrz