Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata Long Jing (Lung Ching) jest jedną z bardziej znanych chińskich herbat zielonych. Jej nazwa oznacza smoczą studnię. Sama Long Jing wywodzi się z jednej ze wsi o tej samej nazwie, położonej w pięknej okolicy Hangzhou i Jeziora Zachodniego.
Charakterystyczny jest wygląd tej herbaty (listki są spłaszczone), jej smak z wyraźną nutką pieczonych kasztanów oraz to, że podczas parzenia można zaobserwować „smoczy taniec”, czyli ruch pojedynczych listków. Smak herbaty jest bardzo przyjemny i jest to jedna z moich ulubionych herbat, dlatego dzisiaj postanowiłam trochę z nią poeksperymentować.
Składniki do przygotowania herbaty na zimno:
- zielona herbata Longjing w ilości nieco większej niż zwykle, na przykład 2 łyżeczki na kubek
- pół laski cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel Angostury (alkohol)
Oryginalny przepis mówi o zagotowaniu kilku łyżeczek herbaty wraz z laską cynamonu oraz dodaniu kilku kropel Angostury (aromatycznego alkoholu, którego nie posiadam, więc tym razem obyło się bez niego). Nie jestem przekonana co do gotowania zielonej herbaty, więc dodałam laskę cynamonu do parzącej się herbaty. Gdy napar nieco przestygł, dodałam łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko to zostawiłam na jakiś czas w lodówce, żeby się ładnie schłodziło.
Herbata zielona Long Jing jako herbata izotoniczna
Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny (czyli taki, który pomaga nawadniać organizm i wyrównywać poziom elektrolitów) postanowiłam przygotować właśnie na jej bazie. Taki napój bardzo dobrze gasi pragnienie i przyczynia się do prawidłowego nawodnienia, co jest ważne zwłaszcza podczas upałów, wysiłku fizycznego czy zwiększonego obciążenia organizmu. Świetnie nadaje się na letnie wędrówki lub wypady na plażę.
Składniki do przygotowania herbaty izotonicznej:
- zielona herbata Long Jing w ilości 2 łyżeczek na kubek
- 1-2 łyżeczki miodu
- kilka kropel soku z cytryny
- listek świeżej mięty
Herbatę przygotowujemy jak zwykle (80 stopni, 3-4 minuty). Po zaparzeniu dodajemy miód oraz sok z cytryny, pozostawiamy do wystygnięcia i chłodzimy.
Oba przepisy są bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu, smaczne i orzeźwiające. Herbata Longjing ma smak który według mnie bardzo fajnie uzupełnia się cynamonem, cytryną lub miodem- w sam raz na lato.
Od autorki: Oryginalne przepisy pochodzą z książki „Herbata. Eliksir młodości, smaku i dobrego samopoczucia”, jednak zostały przeze mnie zmodyfikowane.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zalety białej herbaty, biała herbata właściwości lecznicze
Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej[...]
mar
Co z tymi Darjeelingami?
Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]
paź
Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie
W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]
lut
Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]
lip
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]
paź
Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach
Oznaczenie gatunków herbat Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających[...]
mar
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz
Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha
Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]
sty