Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty (ale również nada się znakomicie jesienią do ciepłej herbaty – działa napotnie i odkażająco), potrzebujemy: 40 baldachów kwiatków czarnego bzu, kilka plasterków cytryny, 1 litr wody, 1kg cukru.
Przygotowanie syropu z czarnego bzu:
1. Pozbywamy się wszelkiego rodzaju robactwa, pozostawiając baldachy kwiatków czarnego bzu na stole. Robaki się rozejdą, a my nie wytrzepiemy pyłku, który daje esencjonalny bzowy smak.
2. Nożyczkami odcinamy kwiatki z 40 baldachów i dodajemy do 1 litra wody i 1 kilograma cukru. Dodajemy kilka plasterków cytryny. Całość zagotowujemy i pozostawiamy na 2-3 dni.
3. Kiedy syrop jest gotowy, przygotowujemy herbatę według metody zimnego parzenia (tj. zalewamy liście herbaty zielonej zimną wodą i pozostawiamy na minimum 2 godziny).
4. Przelewamy herbatę do szklanki i dodajemy kilka łyżeczek syropu z czarnego bzu, aż do uzyskania satysfakcjonującego bzowego smaku!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czerwona herbata Pu-Erh Guarana: opinie, test
W smaku przebija się najbardziej jeżyna i porzeczką, delikatnie na końcu języka czuję malinę a[...]
maj
Herbata oolong właściwości, odchudzanie, opinie
Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]
sty
Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia
W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]
1 Comments
sty
Co ma wpływ na smak kawy? Porady
Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się,[...]
paź
Zbiory herbaty w Darjeeling
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]
maj
Herbata i koty. Herbaciarnia z kotami w Japonii
Co ma kot do herbaty? Okazuje się, że całkiem sporo. Na ciekawy pomysł wpadli niezrównani[...]
lip
Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie
Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]
mar
Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach
Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]
maj