Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa Lapacho (Tabebuia impetiginosa), a jej zdrowotne zastosowanie wywodzi się z medycyny ludowej Indian z Ameryki Południowej. Drzewa tego rodzaju rosną w Andach i niejednokrotnie mają nawet po 700 lat. Z kory oraz łyka (warstwa tuż pod korą) przygotowuje się wywar. Odnajdziemy w tej korze liczne substancje bakteriobójcze oraz przeciwwirusowe, pomaga w kuracji nowotworowej oraz w leczeniu alergii. Lapacho zawiera także wiele mikroelementów przede wszystkim żelazo, mangan, magnez, wapń i co ważne zawiera Lapachol. Jest to substancja, która w dość nietypowy sposób działa na nasze ciało. Mobilizuje nasz układ odpornościowy do walki.
Herbata ziołowa Lapacho: działanie
Stosowana zatem powinna być przy infekcjach i ogólnych osłabieniach. Wspomnieć trzeba, że lapachol pobudza układ immunologiczny do walki ze wszystkimi obcymi komórkami w naszym ciele. Pojawia się tutaj niebezpieczeństwo skutków ubocznych, o których wspominają niektóre źródła. Po za walką z wirusami, bakteriami, pleśniami, grzybami i pasożytami, nasze ciało zostaje również pobudzone do walki z protezami, przeszczepami, a nawet w przypadku kobiet brzemiennych występuje ryzyko poronienia. Warto wspomnieć również o zwalczaniu toksyn jest to tak zwany Lapachowy detoks, który przeprowadza się w różnym okresie czasu ale najczęściej zaleca się miesięczną kurację. W skutek wyzbycia się z ciała dużej ilości toksyn mogą się pojawić mdłości, biegunki, a nawet wymioty, w zależności od tego jak dużo toksyn do usunięcia znajduje się w konkretnym ciele. Stosowania lapacho nie należy przedłużać. Kuracja lapacholowa powinna być traktowana jako doraźna, a nie jako stały element diety. Miejmy świadomość, że długie stosowanie nie jest wskazane. Przede wszystkim osłabiamy na dłuższą metę swój układ odpornościowy ponieważ w czasie stosowania lapacho pracuje on na „zwiększonych obrotach” zaś po pewnym czasie oduczy się działać bez wspomagania z zewnątrz. Ponadto jest to środek leczniczy, co prawda niezbyt inwazyjny ponieważ naturalny ale gdyby się zastanowić, to farmaceutyki po wyleczeniu się choroby również odstawiamy.
Herbata ziołowa Lapacho: przepis, parzenie
Aby przygotować odwar z lapacho potrzebujemy litr wrzątku, około 1 (maksymalnie 2) łyżkę stołową kory. Lapacho należy gotować od 10 do 15 minut następnie zdjąć z ognia i naparzać około 15 – 20 minut pod przykryciem. Pije się to po przestudzeniu. Wygodnie jest przygotować większą ilość na raz i pić cały dzień od 4 do 6 filiżanek.
W czasie stosowania lapacho, zwłaszcza przy długotrwałym stosowaniu należy obserwować swoje ciało i w przypadku obaw lub niepożądanych efektów należy kurację przerwać. Sam smak lapacho trudno nazwać przyjemnym chociaż są miłośnicy takich aromatów. Dzięki temu nie łatwo wprowadzić je do codziennej diety. Rozsądnie jest stosować je w przypadku chorób, czy to do picia, czy jako okłady na trudno gojące się rany, czy zmiany na skórze lub na grzybice. Detoks lapachowy warto przeprowadzać nie częściej niż raz na rok, najlepiej wiosną. Jako herbatkę wzmacniającą natomiast bez przeciwwskazań można się jej napić od czasu do czasu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę
Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie[...]
cze
Jak przygotować tykwę, kalebasę do Yerba Mate, Currado
Currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba[...]
lut
London Fog, przepis na herbatę London Fog
Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]
1 Comments
paź
Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie
Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]
gru
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze
Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?
Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów.[...]
cze
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem
Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]
kwi
Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku
Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]
mar