ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Dopiero co pisałam o rozgrzewającej mocy herbat, kiedy to pogoda postanowiła spłatać figla i uraczyć nas wspaniałym słońcem i wysoką jak na tę porę roku temperaturą.  Jest to więc idealny moment, aby wrócić jeszcze do herbat świeżych i lekkich, a do nich zdecydowanie zalicza się wyjątkowa zielona herbata kokeicha.

Dlaczego Kokeicha to herbata wyjątkowa?

Jej proces produkcji jest nie podobny do żadnej innej herbaty. Pochodzi ona z Japonii oczywiście, uściślając z prefektury Shizuoka, a proces produkcji wygląda następująco.

Po zbiorze, liście gotowane są na parze do momentu w którym zaczną się rozpadać. Łodygi i żyły liści są usuwane, a pozostała część zostaje zmiażdżona na drobny proszek. Następnym etapem jest dodanie do proszku wody oraz pasty ryżowej.

To jednak jeszcze nie koniec, masa która powstała zostanie przepuszczona przez maszynkę z małymi otworami z których to wychodzą gotowe do zaparzenia liski herbaty Kokeicha.

Dzięki temu unikalnemu procesowi, kokeicha zyskuje niepowtarzalny świeży i lekki smak.  Jeśli chodzi o aromat, to moje najbliższe skojarzenie, to świeżo skoszona trawa taka jeszcze wilgotna.

Kokeicha. Herbata ala makaron
Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha?

To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody o temperaturze 96 stopni C.  Wydawało by się, że jak na zieloną herbatę to za wysoka, jednak kiedy już zaparzymy Kokeiche jej smak upewni nas, że temperatura była jak najbardziej właściwa.

Kulinarne zastosowanie herbaty

Listki herbaty Kokeicha mogą mieć jeszcze jedno zastosowanie – kulinarne. Poleca się dodawać je do lodów,  jogurtów, wypieków, oraz co bardzo ciekawe owoców morza. Ja co prawda kulinarnego zastosowania jeszcze nie sprawdzałam, ale po zdegustowaniu herbaty, nie mogę się doczekać kiedy to uczynię.

Kokeicha. Herbata ala makaron
Kokeicha. Herbata ala makaron

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Angielska tradycja picia herbaty. Five o’clock tradycyjna angielska herbata

Każdy słyszał o słynnym angielskim five o’clock'u jak i o angielskiej miłości do herbaty. Wieść[...]

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]

Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?

Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]

Herbata na prezent. Co wybrać?

Jeśli mamy do czynienia z kimś, kto pija herbaty aromatyzowane i uda nam się ustalić[...]

Parzenie herbaty w czajniczku

Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]

12 prostych przepisów na mrożoną herbatę

Zalety przygotowywania zimnej herbaty metodą cold brew są wielu osobom znane już od lat. Herbata[...]

1 Comments

Herbatka z ziaren kakaowca

Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.