Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz
Zagadnienia związane z kawą
Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów powyżej 80 punktów w skali od 1 do 100. Określenie to dotyczy tylko gatunku Coffea Arabica. Kawa ta wyróżnia się zdecydowanie bardziej złożonym i pełnym smakiem i aromatem niż tradycyjnie znane kawy.
Gatunki kawowca – wyróżnia się dwa najważniejsze gatunki krzewów kawowca, których owoce i ziarna są przeznaczone do spożycia: coffea arabica popularnie nazywana arabiką i coffea canephora popularnie nazywana robusta.
Alternatywne metody parzenia kawy – to wszystkie metody parzenia kawy, które nie wymagają użycia ekspresu ciśnieniowego. Często znane od dziesiątków lat sposoby przygotowania kawy. Najczęściej stosowane są proste metody grawitacyjne/ przelewowe gdzie kawa przesączana jest przez filtr papierowy umieszczony w filtrze ceramicznym lub szklanym (tzw. dripper). Inne znane urządzenia to kawiarka (nazywana ekspresem mocca), french press czy opatentowany w 2006 roku aeropress.
Terrior kawy – określenie pochodzi od francuskiego słowa terre – ziemia. Zaczerpnięte z nomenklatury sommelierskiej. Określenie to odnosi się do charakterystycznych cech kawy pochodzącej z konkretnego regionu świata lub kraju. Oddaje charakterystykę smaku typową dla klimatu, gleby i uwarunkowań konkretnej szerokości geograficznej, na której uprawiana jest dana odmiana kawy.
Body/cielistość kawy – to fizyczne odczucie w ustach i na języku towarzyszące piciu kawy. Związane jest z „oleistością” naparu, którą najlepiej można wyczuć pozostawiając kawę na języku i pocierając nim o górne podniebienie. Innymi słowy jest to konsystencja naparu kawy.
Smak kawy – to kombinacja smaków i aromatów kawy, którą w języku angielskim przyjęło się określać jednym słowem – Flavour. Termin ten obejmuje całościową ocenę kawy na podstawie tzw. „koła smaków” stworzonego przez SCAA (ang. Specialty Coffee Asotiation of America). Wyróżniamy 4 podstawowe smaki jakie jesteśmy w stanie rozróżnić: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Ich intensywność w połączeniu z aromatem, cielistością i posmakiem daje nam pełen opis odczuć towarzyszących w trakcie picia kawy czy innych trunków takich jak herbata, wino, piwo czy whisky. Kawa ma ponad 800 różnych aromatów.
Bezpośredni handel kawą (ang. direct trade) – termin, którym właściciel palarni kawy lub roast-master określa system zakupu ziarna. Kawa surowa kupowana jest bezpośrednio z farmy gdzie się ją uprawia. Pozwala to na pominięcie wielu firma pośredniczących i brokerów. Sprawia to, że farmer jako producent otrzymuje godziwe wynagrodzenie za swoja prace, dzięki której uzyskuje kawę wysokiej jakości. Dla palarni podstawową korzyścią wynikającą z takiego systemu zakupu kawy jest bardzo dobra znajomość źródła jej pochodzenia, a co za tym idzie doskonała kontrola jakości w kontakcie z jej „producentem”.
Świeżość kawy – świeżość można rozumieć w tym przypadku dwojako. Świeżość kawy surowej, nieuprażonej oraz świeżość kawy zakupionej już po jej uprażeniu w palarni kawy. W pierwszym przypadku najlepsza i świeża kawa to taka, która została dostarczona do palarni po maksimum roku od jej zbioru. W drugim przypadku świeża kawa to taka, którą możemy zaparzyć i spożyć w domu maksymalnie 3 miesiące po jej wypaleniu w palarni. Dlatego tak istotna jest znajomość daty wypalenia ziaren.
Mielenie kawy – kawę należy mielić tuż przed zaparzeniem tylko w takiej ilości jaką na dany moment potrzebujemy. Dzięki temu mamy pewność, że nie jest ona zwietrzała, a co za tym idzie pozbawiona pełni smaku i aromatu. Kawę mielimy grubo, średnio lub drobno w zależności od metody parzenia.
Przechowywanie kawy – świeżo uprażona kawa ziarnista po jej otwarciu, bez zabezpieczenia wietrzeje w kilku dni. Zmielona kawa w ciągu jednej do dwóch godzin. Przechowuj kawę po otwarciu w szczelnie zamkniętym, szklanym naczyniu lub w oryginalnej paczce dokładnie i szczelnie zamkniętą klipsem lub taśmą.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?
Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]
paź
Gaiwan
Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się[...]
kwi
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2014
Święto Herbaty to zlot miłośników tego napoju organizowany co roku na zamku w Cieszynie. Impreza[...]
lip
Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody
Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]
kwi
Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie
Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]
maj
Schudłam pijąc yerba mate? Yerba mate efekty (utrata wagi)
Temat wspomagania procesu odchudzania przez yerba mate budzi żywe zainteresowanie i czasem mam nawet wrażenie,[...]
kwi
Yerba Mate dla początkujących: czym jest Yerba oraz wybór bombilli
lut
Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)
Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]
cze