ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie znajdujemy się pod krzakiem jaśminu, a pod krzakiem jaśminowca. W naszym  klimacie jaśmin nie rośnie, za to wszędzie pełno jaśminowców: w parkach, w miastach. Swego czasu sadzono jaśminowca bardzo gęsto, żeby ładnie ukwiecić przestrzeń. Wygląd i zapach jest bardzo podobny do jaśminu, ale jest to inna roślina, z innej grupy. Jaśmin z Azji i Afryki jest z rodziny oliwkowatych i w domu można go z powodzeniem w domu uprawiać. O właściwej porze roku jaśminowiec bardzo ładnie pachnie.

Z jaśminu uzyskuje się olejek eteryczny, który służy do aromatyzowania różnych rzeczy, w tym – oczywiście – herbat. W Chinach bardzo popularne jest aromatyzowanie jaśminem herbat. Jest to bardzo delikatny i oryginalny sposób aromatyzowania, którego osobiście jestem wielkim fanem.

Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w składzie również kwiatki i płatki jaśminu, bo sam aromat nie zawiera wszystkich dobry właściwości jaśminu. Kwiatki jaśminu można też zakupić sobie osobno w sklepie i pomieszać z herbatą.

Herbata jaśminowa: działanie

Herbata jaśminowa ma działanie bardzo subtelne: jest to lek przeciwzapalny, ale tutaj ma mniejsze działanie. Najważniejsze, że jest antydepresantem i pomaga w bezsennościach, pomaga zasypiać a zarazem jest lekkim afrodyzjakiem. Pomaga zasnąć a jest afrodyzjakiem, wyobraźcie to sobie. Bardzo przyjemny stan.

Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami
Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami

Herbata jaśminowa: parzenie

W herbatce jaśminowej są kwiatki jaśminu. Parzymy taką herbatę jak typową herbatę chińską zieloną: parzymy 2-3 minuty wodą o temperaturze 70-80° C.

Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic
Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaty ciemne Pu-Erh i Hei Cha

Wiele osób zapewne już wie, że to co potocznie nazywamy w Polsce herbatą czerwoną jest[...]

Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie

Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]

Herbata a palenie papierosów. Zielona herbata dla palaczy tytoniu

Przeprowadzone w ostatnich latach badania nad wpływem zielonej herbaty na ryzyko zachorowania na raka płuc[...]

Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory

Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]

Yerba mate CBSe, opinie

Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]

Herbata Ceylon

Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]

Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce

Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.