ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie zieloną herbatę japońską. Nazwę tłumaczy się jako „jadeitowa rosa”. Jej wyjątkowość odnaleźć można przede wszystkim w procesie produkcji.

Proces produkcji herbaty Gyokuro

Plantacja herbaty na trzy tygodnie przed zbiorami jest zacieniana za pomocą specjalnego bambusowego dachu, który jest specjalnie w tym celu budowany nad całymi polami herbacianymi. Ma to na celu zmuszenie rośliny do produkcji większej ilości chlorofilu w liściach. Herbata aby się wykarmić staje się tak bogata w chlorofil, że jej liście nabierają ciemno zielonego koloru.

Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście poddane są dalszej obróbce typowej dla japońskich zielonych herbat. Fermentacja zostaje przerwana dzięki potraktowaniu listków parą wodną, a następnie, po nadaniu charakterystycznego igiełkowatego kształtu odbywa się selekcja i suszenie w strumieniu powietrza.

Gyokuro produkuje się także z innych szczepów herbacianych niż większość zielonych japońskich herbat. Najczęściej są to odmiany asahi, okumidori, yamakai i saemidori. Nieco podobna w produkcji jest herbata kabusecha, ta jednak zacieniona jest jedynie na tydzień przed zbiorami.

Gyokuro – smak i właściwości

Gyokuro ceniona jest ze względu na swój smak i zdrowotne właściwości. Smak określa się jako intensywnie warzywny i trawiasty. Często porównywany do szpinaku. Niektórzy doszukują się lekkiej nuty morskiej bryzy oraz innych roślin warzywnych znanych z Japonii. Istotne w smaku jest wyraźnie wyczuwalne umami oraz praktycznie zupełny brak goryczy. Ze względów zdrowotnych ceni się ją za dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy.

Sposób parzenia

Parzenie gyokuro różni się od sposobów parzenia innych herbat. Zaleca się tutaj znacznie chłodniejszą wodę. Przeciętnie parzy się ją wodą w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Niektóre odmiany zaleca się jednak parzyć nawet chłodniejszą wodą w temperaturze 50 lub nawet 40 stopni. Zaleca się by parzenie trwało 90 sekund.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?

Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]

1 Comments

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]

Jak czerwona herbata odchudza? Badania naukowe

Czerwona herbata znana jest od lat jako odchudzająca herbata. Czasem podważa się jej działanie, niestety[...]

Herbaciarnia Czajnik Gliwice

Herbaciarnia Czajnik Gliwice kontaktowe: telefon: 889 002 445, adres: Gliwice, ul. Fredry 4

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty

Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?

Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]

Herbatki warzywne. Nowość na rynku

Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]

2 Comments

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Jeden komentarz do: “Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.