ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez dodatków, z myślą o tych, którzy cenią sobie kawę sama w sobie, bez mleka, cukru, sosów czy syropów.

Metody przygotowania kawy

Przedstawiam wam osiem metod przygotowania kawy. Dzięki jednej z tych metod przygotujecie kawę w smaku i aromacie przyjemną jak te, które wypić można tylko w najlepszych kawiarniach. Uwierzcie mi, że nie jest to aż tak trudne. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie kawy specialty tak by smakowała wyśmienicie wymaga dokładności, staranności i powtarzalności. Wszystko po to, żeby ta sama kawa przygotowywana konkretną metodą mogła za każdym razem smakować naprawdę wyśmienicie.

Oto urządzenia do parzenia kawy w domu. Zaczynając od urządzenia/metody dającej najbardziej delikatny i zarazem czysty w smaku napar, aż po metodę, dzięki której otrzymamy kawę o intensywnym i pełnym smaku.

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Chemex – jest to metoda filtracyjna. Do szklanego naczynia wkłada się dodatkowo filtr ze specjalnego papieru. Dzięki niej otrzymamy czysty, delikatny i herbaciany w konsystencji napar kawy. Zdecydowanie polecam pić go bez dodatku mleka i cukru. Czas parzenia kawy to około 3 do 5 minut.

Syfon, Vacuum Pot – urządzenie używane już w XIX wieku przeżywa dziś renesans zwłaszcza w krajach Skandynawii. Dzięki niemu otrzymamy również czysty napar jak z Chemex, a jednak bardziej pełny i aromatyczny. Czas parzenia kawy to około 1 do 2 minut.


Filtr ceramiczny – tzw. dripper 
(popularne są również filtry wykonane ze szkła i tworzywa sztucznego). To mniejszy bart Chemexa – również metoda filtracyjna, do której stosuje się wkład – filtr ze specjalnego papieru. Kawa parzona tą metodą jest bardziej pełna w smaku i aromacie. Czas parzenia kawy z drippera to od 2 do 3 minut.

Aeropress – wynalezione w 2005 roku urządzenie pozwala na przygotowanie intensywnego w smaku naparu przypominającego kawę z mokki. Kawa z aeropressu może być intensywna i ciężka ale pozbawiona fusów i drobinek kawy. Nie zastąpi jednak klasycznego espresso z brązową cremą na powierzchni. Przygotowanie trwa do 2,5 minuty.


Eva Solo – to szklana karafka, wyposażona w stalowy filtr. Dzięki niej zaparzona kawa jest w konsystencji bardzo podobna do klasycznej kawy zaparzanej gorącą wodą przez 4 do 5 minuty. Uzyskujemy napar bez fusów, które zatrzymują się na stalowym filtrze.

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

French Press – nazywany również kafeterią. Podobnie jak w przypadku Eva Solo i dzięki tej metodzie uzyskujemy kawę parzoną w tradycyjny sposób bez fusów. Sekret tkwi w tym, żeby nie mielić do tej metody kawy zbyt drobno, gdyż może to spowodować trudności w oddzieleniu fusów od naparu. W smaku kawa zaparzona w ten sposób jest intensywna.


Mocca – włoski klasyk, który każdy Włoch ma w swoim domu. Dzięki niemu przygotujemy kawę w smaku i konsystencji zbliżoną do espresso! Małe, włoskie, mocne i czarne, szkoda tylko, że metoda ta nie daje precyzyjnej kontroli nad temperaturą wody i czasem parzenia kawy.

Tygielek do kawy po turecku – czy ktoś z was wiedział, że w tygielku właśnie parzy się kawę ta metodą? Czy wiedział ktoś, że zalewa się ją zimną wodą dodając wcześniej cukier i przyprawy do smaku? Kawa zmielona na pył, tak by rozpuściła się w wodzie, której nie można doprowadzić do wrzenia. Sporo tajemnic kryje kawa po turecku.

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Dlaczego cenimy puszek na herbacianych pączkach?

Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem.[...]

Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką

Earl Grey to mieszanka angielska i jedna z bardziej znanych na świecie herbat aromatyzowanych. Nazwa[...]

3 Comments

Wypicie 200 ml yerba mate równie groźne jak wypalenie 100 papierosów?

Co pewien czas pojawiają się doniesienia o rakotwórczym działaniu yerba mate. Każde nowe wyniki badań[...]

Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong: recenzja, test, opinie

Herbatę Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong otrzymaliśmy po emisji Wielkiego Testu[...]

Żółta herbata: właściwości i parzenie

Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]

Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]

Najlepsza herbata w ciąży. Co pić w podczas ciąży? Przepis na ziołową herbatę dla kobiet

Na rynku możemy spotkać kilka propozycji herbat dla kobiet w ciąży. Niestety producenci potrafią bardzo[...]

Jeden komentarz do: “Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

  1. Osknow pisze:

    Rewelacyjny poradnik, bardzo przyjemnie opisany cały ten skomplikowany proces. Mimo, że uwielbiam kawę, to sam za bardzo nie potrafię sam zrobić taką która będzie smakowała bombowo. Zazwyczaj chadzam do kawiarni, a moją ulubiona jest Etno cafe, oni tam wiedzą jak parzyć kawę.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.