ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. – Czy można zostawić na noc, czy raz zaparzone liście z rana mogę parzyć wieczorem – redakcyjna skrzynka ugina się od wątpliwości.

Zacznijmy od sklasyfikowania dwóch metod parzenia herbaty:

  • Wschodnie parzenie herbaty,
  • Zachodnie parzenie herbaty.

Wschodnie parzenie herbaty

Liście herbaty są wielokrotnie krótko parzone małą ilością wody. Najczęściej służy do tego gaiwan, którego objętość jest często mniejsza niż filiżanki wody (120 ml). Tym samym stosunek wody do liści jest wyższy niż w przypadku Zachodniego parzenia herbaty. Tutaj fundamentem parzenia herbaty jest ceremonia gongfu cha.

Zachodnie parzenie herbaty

Liście herbaty są parzone dużą ilością wody w naczyniu, którego objętość przekracza kilka filiżanek, a sam czas parzenia jest dłuższy.

IgenuiTea potrafi pomieścić 450ml herbaty
IgenuiTea potrafi pomieścić 450ml herbaty

Kiedy mówimy o wielokrotnym parzeniu herbaty, odnosimy się do parzenia herbaty pochodzącego z metod Wschodnich. Podczas parzenia otrzymujemy małe ilości herbaty, stosunek liści do wody jest wyższy, a tym samym szybko możemy wykonać kolejne parzenia. Nie ma wtedy problemu z przechowywaniem liści herbaty, aż do kolejnego parzenia.

Problem pojawia się, kiedy staramy się wykorzystać metodę Zachodniego parzenia, posiadając naczynie o dużej objętości (4 i więcej filiżanek herbaty). Przykładem może być IgenuiTea (marki Adagio), którego objętość to ponad dwie filiżanki herbaty (450ml). Otrzymujemy dużą ilość herbaty, a pijący woli odczekać do następnego parzenia nawet cały dzień.

Gaiwan szklany do herbaty
Gaiwan szklany do herbaty

Przechowywanie zaparzonych liści herbacianych

Niestety prawda jest taka, że nie ma dobrego sposobu na przechowywanie raz zaparzonych liści herbaty bez utraty jakości następnego naparu. Można próbować umieścić liście w lodówce na całą noc albo je osuszyć, jednak smak herbaty następnego dnia będzie „tylko duchem” naszej herbaty.

Jeśli jednak nie jesteś w stanie wykorzystać w 100% liści jednego dnia, polecamy zalać je zimną wodą i umieścić na noc w lodówce. Rano przecedzić do naczynia, otrzymując pyszną mrożoną herbatę.

Tekst po polsku na podstawie: worldoftea.org/how-to-store-tea-leaves-between-brews/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ile jest rodzajów herbaty?

Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]

Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis

Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]

Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?

Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]

Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)

Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w[...]

Herbata z samowara, herbata po rosyjsku, samowar. W samowarze po rosyjsku

Przygotowanie herbaty w samowarze jest charakterystyczne głównie dla ludów rosyjskich i irańskich. Sam samowar to[...]

Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]

Czy warto pić herbatę podczas pandemii?

Poza zaleceniami lekarzy, czyli dobrym snem, dużą ilością wody, zdrową dietą i aktywnym trybem życia,[...]

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian

Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.