Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie. Do zimnego parzenia potrzebna jest herbata, woda i ewentualnie lodówka (która przyspieszy zimne parzenie).
Jak przygotować Cold brew?
Herbatę wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki. Można też najpierw zaparzyć herbatę ciepłą wodą (krótkie parzenie), uzyskany napar wypić i dopiero teraz zalać rozwinięte już liście zimną wodą.
Trzeba zwrócić uwagę, że podczas zimnego parzenia większość garbników zostaje w liściach, dlatego herbata pochodząca z cold brew nie jest gorzka, ale też ma mniejszą ilość kofeiny, niż parzona na ciepło.
Jakie herbaty można zaparzyć na zimno?
Do zimnego parzenia można użyć herbaty czarnej, zielonej, czerwonej, białej, rooibosa, yerba mate, każdej czystej herbaty i każdej aromatyzowanej.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Termos na Yerba Mate, Yerbomos, dobry sposób na Mate w plenerze
Dziś chciałem Wam pokazać połączenie matero z termosem, czyli Yerbomos. Na dole mamy wielowarstwową ściankę,[...]
4 Comments
cze
Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]
maj
Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki
Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis[...]
kwi
Historia herbaciarni w Chinach
Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]
maj
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]
paź
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip
Czy herbata jest zdrowa
Odnotowano, iż spożywanie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie znacznie obniża ryzyko wystąpienia m.in. nowotworu prostaty,[...]
lip