Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie małego palca w czasie unoszenia filiżanki do ust.
W domowym zaciszu każdy robi jak chce, ale warto pracować samemu nad swoimi przyzwyczajeniami. Przecież nieraz zdarza nam znaleźć się w towarzystwie, gdzie dobre maniery są doceniane. I nawet na taką błahostkę, jak mały palec, zwraca się uwagę.
Skąd wziął się zwyczaj picia herbaty z wyprostowanym palcem?
Zacznijmy jednak od początku i cofnijmy się do czasów, kiedy pojawiła się moda na prostowanie małego palca. Wiedzieć trzeba, że początkowo w Anglii, kolebce etykiety i dobrych manier, a zarazem kraju, gdzie herbata zyskała miano narodowego napoju, nie pijało się z filiżanek. Wraz z herbatą na kontynent europejski, przywędrowały chińskie utensylia herbaciane. W tym: czarki. Należało zatem ułożyć zasady picia z małej miseczki. Uważało się, że całej dłoni do picia używają jedynie osoby, którym brak ogłady. Kulturalni i obyci używają natomiast kciuka i trzech palców.
Jak elegancko pić z czarki?
Należy umieścić kciuk na czarce w pozycji godziny szóstej, natomiast palce: wskazujący, środkowy i serdeczny mają objąć czarkę i znaleźć się na pozycji godziny dwunastej. W ten sposób należało czarkę podnosić do ust i pić. Mały palec natomiast prostowało się dla zachowania równowagi naczynia. Było to w całkowicie taktowne i uzasadnione. vcc
Wiele osób uważa, że uszko u czarki wyrosło właśnie wtedy, gdy delikatna chińska porcelana dotarła do Europy i okazała się zbyt cienka dla szacownych dam. Aby herbata nie parzyła palców, zaordynowano dodanie uszka podobnego do tych jakie są w dzbankach i czajniczkach. Są jednak dowody na to, że uszka robili u swych naczyń już Chińczycy na długo przed dotarciem herbaty do Europy. Prawda jak zawsze leży pośrodku. Chińczycy rzeczywiście byli pierwsi z wynalazkiem filiżanki, lecz Europejczycy wprowadzili je do użycia zupełnie niezależnie od chińskich ceramików, znając z Chin jedynie czarki.
Co w takim wypadku stało się z małym palcem? Wciąż był prostowany, mimo że nie musiał już pomagać w utrzymaniu równowagi. Teraz chwytało się filiżankę za uszko kciukiem i trzema palcami tak jak wcześniej chwytało się czarkę, ale uszko filiżanki znajdowało się z boku na godzinie trzeciej, co za tym idzie wyprostowanie małego palca zupełnie nie poprawiało komfortu picia.
Filiżanki często mają jednak za małe uszko aby udało się położyć na nim wszystkie pięć palców, co za tym idzie mały palec, który się nie mieścił na uszku, prostowano odruchowo i z przyzwyczajenia.
Czy należy prostować palec podczas picia z filiżanki?
Przejdźmy jednak do sedna. Co mówią zasady etykiety na temat małego palca? Zdania na ten temat są podzielone, ale dobre maniery dopuszczają tylko jedną możliwość. Nie należy prostować małego palca. Jest to uznawane za nietakt, chyba że pijemy z naczynia niemającego uszka. Pamiętajcie także o tym, że pod żadnym pozorem nie należy wkładać palców w uszko. Taki sposób trzymania zarezerwowany jest dla kubków i jeszcze mniej eleganckich naczyń.
Teraz już wiecie, jak się elegancko zachować na herbacianym przyjęciu w wyższych sferach. Nie bądźcie jednak surowi dla swoich znajomych prostujących mały palec podczas picia. W Polsce niespecjalnie przestrzega się tych zasad na co dzień.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Matcha Shake, jak zrobić shake z zieloną sproszkowaną herbatą Matcha
Do przygotowania szejka z Matchą potrzebujemy zieloną sproszkowaną herbatę Matcha, mleko i syrop trzcinowy. Do[...]
sty
Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha
Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]
maj
Żółta herbata: właściwości i parzenie
Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]
maj
Przepis na Yerba Mate Shake Kawowy z syropem Karmelowym
Przedstawiamy Wam prosty sposób na wyśmienity kawowy shake na bazie Yerba Mate CBSe. Wystarczy szejker,[...]
lis
Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis
Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]
paź
Szerbet. Przepis na turecki napój
Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]
sie
Ekskluzywna herbata, segment herbat specialty
Wiele osób uważa, że herbata ekspresowa to „ta zwykła”, a sypana to „ta lepsza”. Często[...]
lip
Najnowsze badania dotyczące herbaty
Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]
wrz