Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że woda wrząca ma 96*C, a zimna woda (z kranu, czy filtra) 10*C (zazwyczaj waha się ona w granicach 8-12*C w zależności temperatury na zewnątrz i innych czynników).
Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.
V (obj. oczekiwana), ml | 150 | ||||||
Td (temp. oczekiwana),*C | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 |
Th (temp. ciepłej wody),*C | 96 | ||||||
Tc (temp. zimnej wody),*C | 10 | ||||||
V*(Th-Td)/(Th-Tc) | |||||||
Objętość zimnej wody, ml | 10 | 19 | 28 | 37 | 45 | 54 | 63 |
Objętość ciepłej wody, ml | 140 | 131 | 122 | 113 | 105 | 96 | 87 |
Na przykład, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze 80*C, należy do 112 ml ciepłej wody dodać 28 ml zimnej wody.
Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.
V (obj. oczekiwana), ml | 250 | ||||||
Td (temp. oczekiwana),*C | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 |
Th (temp. ciepłej wody),*C | 96 | ||||||
Tc (temp. zimnej wody),*C | 10 | ||||||
V*(Th-Td)/(Th-Tc) | |||||||
Objętość zimnej wody, ml | 17 | 32 | 47 | 61 | 76 | 90 | 105 |
Objętość ciepłej wody, ml | 233 | 218 | 203 | 189 | 174 | 160 | 145 |
Na przykład, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze 75*C, należy do 189 ml ciepłej wody dodać 61 ml zimnej wody.
Powyższe obliczenia nie obejmują temperatury otoczenia (wymiany ciepła z otoczeniem) oraz straty ciepła przy przelewaniu (wymiany ciepła z naczyniem), dlatego najlepiej wygrzać nieco naczynia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Herbata z aloesem, przepis
Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą[...]
lip
Herbata z hibiskusa właściwości
Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych.[...]
wrz
6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty
W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]
kwi
Herbaciarnia Czajownia Kraków
Herbaciarnia Czajownia Kraków dane kontaktowe: telefon: 664 299 306, adres: Kraków, ul.Józefa 25
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem
Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]
kwi
Żółta herbata: właściwości i parzenie
Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]
maj
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj