ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona

Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli procesowi łączenia się pierwiastków i związków chemicznych z tlenem. Świeżo zebrane zielone listki są suszone i podgrzewane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych (liście pozostają zielone).

Parzenie herbaty zielonej

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka zielonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju i jakości zielonej herbaty między 60°C a 90°C. Czas parzenia to najczęściej 2-3 minuty.

Zielona herbata Bancha
Herbata zielona Bancha

Im lepsza jakość liści tym temperatura parzenia może być niższa, dla wysokiej jakości herbaty Gyokuro wynosi 60°C. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia, bo zielona herbata może się przeparzyć (jest wtedy gorzka i cierpka). Przy zbyt długim parzeniu wytrąca się tanina i garbniki, które neutralizuje kofeinę

Zieloną herbatę możemy parzyć wielokrotnie (dwa, trzy a nawet cztery razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund. Uznaje się, że drugie parzenie jest najlepsze.

Właściwości herbaty zielonej

Pierwsze parzenie zielonej herbaty jest najbardziej pobudzające, bo napar zawiera dużo teiny, a kolejne są coraz słabsze. Właściwości zielonej herbaty:

  • jest bakteriobójcza,
  • pobudza do wydzielania soków trawiennych,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
  • fluor chroni zęby przed próchnicą,
  • garbniki zapobiegają nowotworom,
  • jest moczopędna,
  • zawiera witaminy C,E i B, sole mineralne,
  • przyspiesza metabolizm.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Co oznacza Clonal (Cl) i China (Ch) na herbacie Darjeeling?

Po znalezieniu na opakowaniu herbaty Dareeling słowa "China" zastanawiasz się czy dobrze znasz się na[...]

Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata

Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]

1 Comments

Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie

Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]

Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu

Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]

1 Comments

D: Dust, oznaczenie jakości herbaty

D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]

Wpływ herbaty na zdrowie i urodę

Jak pozytywnie herbata może wpływać na nasze zdrowie i urodę? Jak zrobić naturalne maseczki do[...]

Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]

Test najpopularniejszej kawy z marketu

Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.