Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Jeden ze znajomych swego czasu był związany z Koreą i często tam bywał. Ucieszyłam się więc bardzo, gdy zgodził się przywieźć mi trochę tamtejszej herbaty. Zakładałam, że wie trochę o herbacie koreańskiej, bo przecież nawet mieszkał jakiś czas w Korei. Dostałam dwa pudełka koreańskiej herbaty ekspresowej. Może nie było to do końca to, czego oczekiwałam, ale i tak była to dla mnie nowość: herbata zielona z prażonym ryżem oraz herbata zielona z kokoryczką. Takich specyfików w Polsce nie widziałam! Zaciekawiona smakiem, postanowiłam poszukać czegoś więcej na temat koreańskich
Niedawno miałam okazję spróbować herbaty lepszego sortu. Jak głosi etykieta, Hyunmicha-Garucha pochodzi z plantacji O’Sulloc z wyspy Jeju. Jest to mieszanka herbaty Sejak, prażonego ryżu oraz sproszkowanej herbaty Garucha (koreański odpowiednik japońskiej Matcha).
Przeszukałam spory kawałek internetu, żeby znaleźć jakieś informacje na temat tej herbaty, jednak utknęłam. Postanowiłam więc poszukać czegoś o samej herbacie Sejak, bo jest ona, poza ryżem, głównym składnikiem.
Czym jest herbata Sejak?
Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano tuż przed lub tuż po „Gokwoo”, czyli jednej z pór roku. Gokwoo zaczyna zbiory herbaty i przypada na 20-21 kwietnia. Nazwa Sejak informuje nas też o tym, że zostały zebrane dwa listki oraz pączek. Poza Sejak, wyróżniamy:
- Ujeon / Woojeon: zbierana przed “Gokwoo”
- Jungjak / Joong-jak: zbierana pod koniec wiosny
- Daejak / Dae-jak: zbierana latem
Dodatkowo, nazwa mówi nam o tym, jak herbata wygląda i co zawiera. Ujeon składa się z pąków, sejak z pąka i dwóch listków, jungjak to nieco podrośnięte liście bez pąków, a daejak to dojrzałe liście i często fragmenty gałązek.
Jeśli chodzi o jakość tych herbat, to najwyższej jakości są ujeon, następnie sejak, jungjak oraz daejak, która jest najczęściej zbierana mechanicznie.Podział według czasu zbiorów opierał się na podziale zbiorów w Chinach, jednak osoby opisujące herbaty koreańskie zaznaczają, że mimo iż z założenia terminy miały być podobne, klimat w Korei różni się od tego w Chinach. Zbiory więc zależnie od roku i pogody potrafią znacznie przesunąć się w czasie.
Przymierzając się do spróbowania herbat koreańskich, nie wiedziałam czego się spodziewać. Niekiedy porównuje się je do herbat japońskich lub umieszcza jako przejściowe między herbatami chińskimi i japońskimi. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy po otwarciu paczuszki, to bardzo fajny wygląd herbaty. Ma ona dość jasny zielony kolor, między listkami herbaty sejak pałętają się ziarenka prażonego ryżu, a wszystko to, w delikatnej pudrowej otoczce garuchy.
Parzenie zielonej herbaty koreańskiej
Jako, że o koreańskiej ceremonii herbacianej nie wiem zbyt dużo, herbatę Hyunmicha- Garuchę postanowiłam przygotować według zaleceń: łyżeczka na 150 ml w temperaturze 70 stopni oraz czasie 2 minut. Mój czajniczek to 300 ml, więc wsypałam 2 łyżeczki.
Jaki ma smak? Według mnie, dość ciekawy. Wyraźnie czuć rześki smak zielonej herbaty oraz jej zapach, jednak ryż nadaje temu wszystkiemu bardzo sympatyczny charakter. Zdecydowanie smak herbaty nie jest przytłumiony przez ryż. Sam napar jest klarowny o ładnym zielonym kolorze, który bardzo przypadł mi do gustu. Minusem jest “efekt ryżowy”, który przy kolejnych parzeniach stawał się coraz silniejszy.
Na koniec, dla porównania postanowiłam zaparzyć torebkową zieloną z ryżem. Napar był o wiele mocniejszy, mętny. Smakował i pachniał ryżem. W zasadzie to bardziej napar ryżowy niż herbata z ryżem. Spróbować można, jednak polecam zakup czegoś porządniejszego.
Pierwsze podejście do herbaty koreańskiej zakończone sukcesem – herbata jest smaczna i przyjemna dla oka. Mam nadzieję, że uda mi się doszukać więcej informacji na jej temat oraz spróbować więcej herbat z Korei, bo wydają się być wdzięcznym obiektem do studiowania.
Źródła: koreagreentea.com, hankookcha.wordpress.com, oxalis.pl, mattchasblog.blogspot.com.es, nokchawon.co.kr
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia
W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]
wrz
Jaka herbata najbardziej pobudza
Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]
wrz
Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?
Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]
kwi
Herbata zielona Hojicha Isecha, opinie
Prażenie liści zielonej herbaty za każdym razem daje zaskakujące efekt. Nawet zagorzali przeciwnicy zielonej herbaty[...]
lis
Jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy i herbaty?
Z roli jakości wody do parzenia herbaty zdawali sobie sprawę nawet dawni mistrzowie herbaciani, jak[...]
kwi
Herbata z szafranem z Kuwejtu
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]
mar
Herbata ziołowa Vilcacora. Koci Pazur właściwości, działanie
Vilcacora jest świetna na jesień, bo bardzo intensywnie wzmacnia odporność. Koci Pazur, bo tak też[...]
lis
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]
lis