Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Bliskie spotkanie z pokrzywą jest mało przyjemne. Pieczenie, zaczerwienie, tak zwane „oparzenie”. Dobrze jednak w chwilach, gdy chcielibyśmy spalić wszystkie pokrzywy na świecie, pamiętać, że to bardzo pożyteczne zioło, używane przez człowieka od bardzo dawna.
Czym jest pokrzywa?
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest rozpowszechnioną w świecie rośliną dwupienną, osiągającą spokojnie do 1,5 m wysokości. Należy do rodziny pokrzywowatych i trzeba przyznać, że w porównaniu do swoich tropikalnych kuzynów, obchodzi się z nami dość łagodnie. Nazwa łacińska pochodzi od słów „uro”- piec, palić, parzyć oraz „dioica”- dwa domy. Prawdopodobnie odnosi się to do jej dwupienności.
Najbardziej charakterystyczną cechą pokrzywy, są włoski, dzięki którym możliwe jest „parzenie nas”. Samo nieprzyjemne uczucie oparzenia można zminimalizować przy użyciu soku z pokrzywy, mięty, szczawiu, rozmarynu lub szałwii.
Dość szybko rozmnaża się przez korzenie i z tego powodu może być czasami ciężka do usunięcia. Kwitnie od czerwca do września. Unika gleb kwaśnych, spotkamy ją w miejscach wilgotnych z dobrym dostępem do światła.
Pokrzywa: zastosowanie
W ziołolecznictwie wykorzystuje się całą roślinę: korzeń, łodygę oraz liście i kwiaty. Stosuje się ją przygotowując odwary, wyciągi, napary lub jedząc tak jak warzywo (zamiennie ze szpinakiem) w sałatkach lub zupach.
Pokrzywa jest polecana na bardzo wiele różnych dolegliwości, jednak jej specjalność to układ moczowy i układ pokarmowy. Działa moczopędnie oraz wspomaga leczenie schorzeń prostaty. Pomocna jest przy krwawieniach wewnętrznych, hemoroidach oraz anemii. Była zalecana osobom, które przechodzą rekonwalescencję. Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach. W dawnych czasach uważana była także za afrodyzjak. Może również wspomóc w artretyzmie oraz w przypadku „robaków”. Ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie, wzmacnia nas w sytuacjach stresowych oraz „oczyszcza krew”.
Stosowana zewnętrznie jest docenionym specjalistom od włosów i skóry głowy. Znaleźć ją można w wielu szamponach ziołowych.
Należy jednak konsultować zażywanie pokrzywy w następujących przypadkach: krwawienia wewnętrzne z polipów, ciąża, cukrzyca, kamienie nerkowe, gdy z natury mamy bardzo niskie ciśnienie krwi oraz w każdej innej wątpliwości.
Pozostałe zastosowanie pokrzywy
Oprócz tak wielu zdrowotnych właściwości, pokrzywa jest wykorzystywana także jako pasza dla zwierząt. Wytwarza się z niej barwnik do wełny, z jej włókien można wyrabiać liny oraz tkaniny. W średniowieczu uważana była za roślinę ochronną przed diabłem, przypisywano ją też bogom burzy i piorunów. Można spożywać ją z powodzeniem jako warzywo w zupach lub sporządzić z niej piwo.
Herbata z pokrzywy
Napar przygotowuje się z ususzonych i rozdrobnionych liści i łodyg pokrzywy. Zbiór powinien odbywać się w maju i czerwcu tuż przed samym kwitnieniem, w pogodny poranek, po zejściu rosy. Następnie można ją suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu.
Napar przygotowuje się zalewając około 2 gramów surowca wodą w temperaturze około 96 stopni Celsjusza. Parzenie trwa od trzech do siedmiu minut. Napar ma kolor jasnożółty, pachnie delikatnie suszonymi trawami. W smaku dość delikatna, z lekkim ziołowym posmakiem, nieco słodko- gorzka. Zakłada się, że pożądany efekt osiągniemy po około 30 dniach przyjmowania mniej więcej 3 filiżanek dziennie.
Jeśli z jakiś powodów naparu nie wypijemy, nie wylewajmy go. Można wypłukać nim włosy, lub przemywać rany i miejsca opuchnięte.
Źródła: Plantas mediocritas P.Font Quer, Wielka Księga ziół Lesley Bremnes, Botanical.com, Wemmd.com, Herbwisdom.com, Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?
Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]
1 Comments
lip
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz
Test Ice Tea Mrożonych Herbat Nestea, Lipton, Trader Joe’s, herbaty czarne: opinie (2/2)
Test najpopularniejszych Ice Tea na rynku. Sprawdziliśmy jak smakują i co mają w składzie Nestea,[...]
kwi
La Merced yerba mate. Rodzaje, smak i zalety
Koneserski charakter tej marki podkreśla zamieszczony na opakowaniu nowoczesny diagram pozwalający się zorientować w profilu[...]
kwi
10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian
Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]
kwi
Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie
Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]
gru
10 wielkich herbat chińskich
Dziesięć wielkich herbat to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu[...]
kwi
Herbata a nadciśnienie
Wśród publikacji wydziału medycznego Uniwersytetu Harwarda znajdujemy informację, że badani, pijący herbatę czarną wykazali spadek[...]
lut