ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata kiszona Lahpet

Mjanma to obecna nazwa Birmy, niewielkiego kraju w południowo-wschodniej Azji. Herbata ma tam długą tradycję, chociaż spożywana jest w sposób odmienny od tego, jaki znamy z zachodu i innych krajów Azjatyckich.

Co takiego robi się z herbatą w Mjanmie?

Herbatę kisi się jak kapustę, a następnie zjada podobnie jak naszą kapustę. Popularne są sałatki z różnymi dodatkami, bazujące na kiszonej herbacie zwanej lahpet. Birma to jeden z nielicznych krajów stosujących w swej kuchni kiszone lub marynowane liście herbaty, a z całą pewnością jedynym, gdzie potrawa ta miałaby wręcz rangę dania narodowego. Wielką miłość Birmańczyków do lahpetu ilustruje znane przysłowie birmańskie:

Spośród wszystkich owoców najlepsze jest mango, spośród wszystkich mięs najlepsza jest wieprzowina, spośród wszystkich liści najlepszy jest lahpet.

W Birmie produkuje się rocznie między 60 a 70 tysięcy ton herbaty, z czego aż 20 % to właśnie herbata kiszona lub marynowana. Przeznaczona nie do parzenia, lecz do zjedzenia w różnych potrawach.

Jak produkuje się herbatę kiszoną Lahpet?

Sama produkcja lahpetu nie jest skomplikowana. Świeże liście podgrzewa się na parze wodnej, a następnie umieszcza w specjalnych bambusowych kadziach, często wkopanych w ziemię, gdzie mokra zostaje obciążona i ściśnięta. W ten sposób herbata pozostaje do czasu, aż ukisi się dostatecznie. Na uwagę zasługuje fakt, że do kiszenia wybiera się najlepsze i najmłodsze liście. Liście gorszej jakości zostają przeznaczone do suszenia i przygotowywania naparu do picia.

Jak serwuje się herbatę kiszoną Lahpet?

Lahpet podaje się w dwóch postaciach. Jedna z nich to danie codzienne. Tam spożywa się liście herbaty, czy to w charakterze sałatki, czy jako jeden ze składników potraw. Druga wersja świąteczna to lahpet podany w specjalny sposób. Używa się do tego celu wyjątkowego talerza z pokrywą, który jest podzielony na kilka części jak tort. Z tą różnicą, że na środku znajduje się okrągła część zarezerwowana właśnie dla kiszonych liści herbacianych. Pozostałe komory wypełnione są innymi przekąskami pasującymi do herbaty czyli smażonym czosnkiem, kawałkami krewetek, smażonymi larwami chrząszcza, smażonymi orzechami, imbirem, kokosem, groszkiem i tostami. Taka świąteczna potrawa jest używana również w obchodach świąt jako jałmużna dla mnichów oraz ofiara dla bóstw. Inną jeszcze formą lahpetu jest sałatka, która składa się ze wszystkich składników lahpetu świątecznego pomieszanych razem z dodatkiem warzyw i sosów. Ciekawostką jest fakt, że lahpet uważany był w Birmie jako danie przyjaźni. Po skończonych bitwach i rozwiązanych zatargach zawsze jadano lahpet. Również gdy sąd kończył obrady serwowano narodowe danie. Zjedzenie go oznaczało przyjęcie werdyktu sądu. Zdjęcie: Wikipedia

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na Herbatę po Śląsku. Ślōnski Tyj

Jak zrobić herbatę po śląsku? Przepis jest prosty. Do gorącej wody wrzucamy herbatę i podgrzewamy[...]

Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie

Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników[...]

Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie

Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady

Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta - to[...]

Herbaciarnia Czajownia Kraków

Herbaciarnia Czajownia Kraków dane kontaktowe: telefon: 664 299 306, adres: Kraków, ul.Józefa 25

Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną

Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.