Honeybush, czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje orzeźwienie. Może być podawany dzieciom bo nie zawiera kofeiny, a jest bogaty w witaminy.
Pochodzenie Honeybusha
Tak samo jak Rooibos, do którego Honeybush jest podobny, jest to roślina pochodząca z południowej Afryki z okolic Kapsztadu i tylko tam rośnie. Nie udało się jej nigdzie indziej wyhodować. To jedyne miejsce gdzie krzew ten naprawdę dobrze się czuje. Z tego powodu praktycznie się go nie uprawia. Większość asortymentu dostępnego na rynku to dziko rosnący Honeybush, zbierany przez miejscową ludność. Honeybush jest rośliną z rodziny Cyclopia. Istnieje kilka roślin z tej rodziny, które nadają się do przygotowania naparu. Czysty Honeybush powinien mieć większe listki i grubsze łodygi od Rooibosa. Jest szereg rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę określając jego jakość, ale susz, który trafia na nasz rynek jest wiele razy przebadany więc my jako konsumenci nie musimy się już tym przejmować. W sprzedaży dostępne są także mieszkanki z dodatkami owoców, roślin i kwiatów.
Honeybush: parzenie i sposób podania
Honeybusha tak jak Rooibosa najwygodniej jest parzyć w papierowym filtrze. Susz jest bardzo drobny, co sprawia że wszelkiego rodzaju zaparzacze mogą się nie sprawdzić. Filtr zapewnia cyrkulację wody, a zarazem jest odpowiedni do tak drobnych ziół. Zalewamy Honeybusha wrzątkiem, chociaż można go nawet podgotować parę minut. W odróżnieniu od Rooibosa jest to roślina, która troszeczkę słabiej się parzy. Stąd wydłużony czas parzenia do około 10 minut. Uzyskany napar jest przyjemnie brązowy. Aromat jest jeszcze bardziej miodowy niż w przypadku Rooibosa. Wyjaśnia to pochodzenie nazwy Honeybush – miodokrzew afrykański.
Powszechnie Honeybusha pija się z mlekiem i cukrem. Na pewno warto spróbować takiego sposobu podania, szczególnie przy wersjach gotowanych.
Honeybush: właściwości zdrowotne
Działanie zdrowotne Honeybusha jest bardzo zbliżone do Rooibosa z uwagi na pokrewieństwo między tymi krzewami. Rooibos nie ma jednak aż tak rozkurczających właściwości jak Honeybush. Honeybush bardziej odpręża i rozkurcza mięśnie. Pozwala złagodzić bóle brzucha związane z trawieniem. Świetnie nadaje się do zwalczania bólów menstruacyjnych, łagodzi również nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą. Właściwości te powodują, że jest to roślina polecana szczególnie dla kobiet. Dodatkowo Honeybush łagodzi kaszel, zalecany jest przy wszelkiego rodzaju infekcjach gardła.
Historia Honeybusha
Historia Honeybusha nie jest długa i wiąże się z Holendrami, którzy brali udział w handlu herbatą. Należy zwrócić uwagę, że mowa o czasach,w których aby coś przywieść z Chin do Europy trzeba było opłynąć Afrykę dookoła. Nie istniały wtedy jeszcze dzisiejsze drogi morskie.
Na samym czubku Afryki zaczęto lokalizować składy i magazyny. Dzięki temu na początku XIX wieku zaczęło rozwijać się miasto Kapsztad. Zauważono, że okoliczna ludność pija Honeybusha i zaczęto go przywozić do Europy. W taki oto sposób trafił on na nasz kontynent.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Test herbaty McCafe z McDonald’s, opinie
Przetestowaliśmy sześć herbat z McCafe McDonald's. Pod lupę wzięliśmy: czarną herbatę Earl Grey, czarną herbatę[...]
wrz
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj
Co z tymi Darjeelingami?
Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]
paź
Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]
lip
Kawa we Francji
Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]
mar
Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice
Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]
2 Comments
lut
Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw
Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea[...]
paź
Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron
Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]
paź