ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor na czerwony). W tym roku pojawiła się wyjątkowo wcześnie i w pierwszej fazie rzuciła mnie w objęcia herbat hinduskich, jednak po kilku próbach kubki smakowe zwróciły się ku Chinom i trafiłem od razu w „Czarną Chmurę”. Jeśli chcecie spędzić spokojny wieczór w towarzystwie czarnej herbaty, lubicie do tego parzenie w gaiwanie to te liście z Yunnanu będą idealnym towarzyszem.

Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud
Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud

Herbata Yunnan Black – informacje

Suche liście mają nie jednolitą barwę, od bardzo jasnobrązowej do momentami wręcz czarnej. Zwinięte w nieregularne kuleczki o 5mm średnicy. Już sam wygląd suszu zapowiada wiele przyjemnych zaparzeń.

Aromat bardzo przyjemny i słodkawy z  dominującymi  nutami czekolady i brzoskwini. Wszyscy starsi herbaciarze od razu wrócą wspomnieniami do lat osiemdziesiątych, kiedy to herbaty z tej chińskiej prowincji dominowały na naszym rynku.

Tekstura gładka i lekko ściągająca. Smak wyraźny z nutą czekolady, brzoskwini i przypalonego karmelu.

Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Yunnan

Składniki: czarna herbata (czerwona w podziale chińskim).

Wygląd liści: zrolowane, całe liście i tipsy.

Kolor naparu: mocny brąz, kasztanowy.

Parzenie herbaty Yunnan Black Cloud

Metoda parzenia: 3g na 120 ml.

Czas parzenia: 1. 1,5 minuty. 2. 1 min, 3. 1,5 min, 4. 2 min.

Temperatura wody: 92 stopnie.

Cena: 15 za 50g / 300 za 1kg

Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud liście po parzeniu
Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud liście po parzeniu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

5 porad, jak zaparzyć idealnie zieloną herbatę liściastą

Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty - twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do[...]

Test Ice Tea Mrożonych Herbat Nestea, Lipton, Trader Joe’s, herbaty czarne: opinie (2/2)

Test najpopularniejszych Ice Tea na rynku. Sprawdziliśmy jak smakują i co mają w składzie Nestea,[...]

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce

Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]

Herbata z bambusa właściwości, herbata bambusowa parzenie liści

Liście bambusa mogą być przetworzone, żeby pomagać w leczeniu wielu chorób. Świeże liście bambusa są[...]

Test herbat z Biedronki

Przetestowaliśmy najpopularniejsze herbaty ekspresowe z Biedronki. Sprawdziliśmy herbatę: Intesitea, Herbarium, Green Hills, Feel Green, Milton,[...]

Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie

Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.