W Japonii od zawsze organizowano herbaciane gry i zawody. Rozpowszechniły się szczególnie w XIV wieku za sprawą shogunatu rodu Ashikaga, który objął w tym czasie władzę. Zachowało się z tamtego okresu wiele zapisków na temat herbacianych konkursów, ich przebiegu, nagród i uczestników.
Nie wiadomo do końca czy herbaciane konkursy miały rodowód japoński czy były formą naśladownictwa kultury chińskiej. Fakt jest taki, że japońscy możni już wcześniej zabawiali się w tzw. monoawase, czyli grę polegającą na porównywaniu różnych rzeczy i utworów jak najbardziej pasujących do zadanego tematu. Możliwe, że gra herbaciana wyrosła właśnie z monoawase.
Początki herbacianych zawodów
Początki konkursów herbaty polegały na tym, że zebrani smakowali różne napary usiłując odgadnąć który to herbata szlachetna, a który przygotowano z herbaty pośredniej jakości. Przyrządzano 10 napojów z czterech różnych herbat. Później z dziesięciu, dwudziestu aż wreszcie ze stu. Zachowały się zapiski, że w takiej grze brało udział nawet 60 uczestników, smakując 100 różnych rodzajów herbaty.
Rozrywka dla wszystkich
Herbaciane gry w Japonii stały się rozrywką powszechną wśród możnych i szybko doczekały się krytyki. Pogardzano przepychem, jaki panował w czasie konkursów. Wielkie pieniądze były trwonione na niepotrzebnie wystawną aranżację konkursu, przesadny blichtr, kurtyzany, aktorów i – przede wszystkim – hazard. Pod pretekstem herbacianego konkursu zakładano się o wielkie pieniądze. Jak czytamy w źródłach: pojedyncze zakłady mogły opiewać nawet na 10 tys. monet i w ten sposób jedna osoba mogła w jeden wieczór stracić ich nawet 6 milionów. Żadne z tych pieniędzy nie były przeznaczane na pomoc biednym lub na ofiarę dla mnichów, co bardzo nie podobało się opinii publicznej.
Mimo ostrej krytyki, konkursy zyskiwały na popularności. W notatkach mnicha Shugyo z 1343 roku znajdujemy informację, że ich autor wziął w ciągu pół roku udział w przeszło 50 konkursach. Często robił to co drugi dzień. Organizowano konkursy na 100 czarek, gdzie rozgrywano 10 rund po 10 rodzajów herbaty.
Herbaciane zawodowy: herbata w krąg
Inną odmianą konkursu była, tak zwana, herbata w krąg. Uczestnicy siedzący w kręgu po kolei smakowali herbatę z dziesięciu czarek. Najbardziej jednak popularna była odmiana konkursu, gdzie degustowano 12 porcji po cztery z trzech rodzajów herbaty. Następnie dodawano nowy rodzaj (kolejne 9 porcji), po czym losowo wybierano herbatę i kosztowano. Zachowały się również specjalne karty do gry, na których zapisywano wyniki poszczególnych graczy.
W konkursach wygrywano i przegrywano różne przedmioty. Czasem organizator konkursu fundował nagrody, które przez cały czas były prezentowane na specjalnej półce. Często jednak gra miała formę zakładu i każdy uczestnik sam przynosił nagrodę, którą dokładał do puli. Mniej zamożni przynosili do zakładów, co tylko się dało. Zachowały się wzmianki o tym, że grano nie tylko o utensylia do herbaty, wachlarze, kadzidła, noże ale nawet o buty i paczki makaronu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie
Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]
cze
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Jak zaparzyć yerba mate bez termometru
Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]
cze
Kto wymyślił herbatę w torebkach?
Kto wynalazł herbatę w torebkach? Jak zwykle w takich sytuacjach: sukces ma wielu ojców. Nie[...]
wrz
Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron
Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]
paź
Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata
Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]
lut
First Flush, oznaczenie jakości herbaty
First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]
Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi
Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]
maj