ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!

Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty „na mieście” wcale nie jest łatwo. Wiele miejsc oferuje wysokiej jakości herbatę liściastą, żeby tylko ją popsuć.

Oto lista najgorszych zbrodni na herbacie, które zdarzają się zbyt często.

Sparz herbatę!

Herbata zielona, herbata oolong i herbata biała mają bardzo delikatne liście. Zalewanie ich wrzącą wodą jest bolesne dla liści, a tym samym dla naszych kubków smakowych. Herbata staje się gorzka i nie da się wyczuć lekkich, ale pełnych aromatów. Miejsca, które parzą herbatę powinny inwestować w sprzęt, który podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury, jeśli nie mają ochoty jej studzić. W ostatnich latach bardzo spadły ceny na przykład czajnika z funkcją grzania wody do 70*C, 80*C i 90*C. A może po prostu użyć zwykłego termometru?

Stłamś liście!

Wszystkie liście herbaty potrzebują miejsca do rozwinięcia się. Wciskanie herbaty do małych parzydełek, sprawia, że jej aromat pozostaje wewnątrz, a nie w naszej gotowej herbacie. Im więcej wody znajduje się w kontakcie z powierzchnią herbaty tym lepszy smak uzyskamy!

Przeparz herbatę!

Każdą herbatę możesz zepsuć przez jej przeparzenie. Zostaw liście herbaty w wodzie na zbyt długo i przeparz herbatę. Na to nie jest odporna nawet czarna herbata! Jak często zdarza się, że obsługa wręcza ci kubek z wesoło dyndającym sznurkiem od torebki? Wiele miejsc używa stoperów do odmierzania czasu parzenia herbaty i nie wydaje jej klientom dopóki herbata nie jest gotowa. Tak to się powinno robić! Pierwsze parzenie dla większości herbat wynosi 2-3 minuty. Pierwsze? Już tłumaczę.

Zmarnuj herbatę!

Wiele wysokiej klasy restauracji podaje drogie herbaty, które kosztują kilkadziesiąt złotych za kilka gramów. Wysokiej jakości liście mogą być parzone wiele razy, a pełny aromat herbaty uzyskuje się dopiero przy drugim czy trzecim parzeniu. Ale nie, najlepiej wyrzucić liście herbaty zaraz po pierwszym parzeniu lub zgnieść je french pressem pozostawiając w nich małą ilość wody. W konsekwencji dostajemy herbatę o słabym smaku lub pełną goryczy. Oczywiście, najlepiej to zamaskować cukrem lub aromatem.

Dobra herbata nie potrzebuje cukru i innych dodatków.

Tekst po polsku na podstawie: chicagoist.com/2014/04/02/do_you_even_steep_how_chicago_resta.php

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii

Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko[...]

Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków

Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 423 16 60, 12 429 51 13,[...]

Ile można pić herbaty dziennie

Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za[...]

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Herbata przed treningiem i po treningu

Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]

Ile kosztuje przygotowanie herbaty w domu: koszt wody i jej zagotowania

Zastanawialiście się ile kosztuje zagotowanie 1 litra wody z kranu, aby przygotować herbatę? A ile[...]

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.