ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dlaczego warto pić herbatę?

1. Herbata może zwiększyć twoją wytrzymałość podczas ćwiczeń. Naukowcy odkryli, że katechiny (przeciwutleniacze) w zielonej herbacie zwiększają zdolność organizmy do spalania tłuszczu.

2. Picie herbaty może pomóc w zmniejszeniu ryzyka ataków serca. Herbata może również chronić przed chorobami układu krążenia i chorobami zwyrodnieniowymi.

3. Przeciwutleniacze w herbacie mogą chronić przed nowotworami, w tym przed rakiem piersi, rakiem okrężnicy, rakiem jelita grubego, skóry, płuc, przełyku, żołądka, jelita cienkiego, trzustki, wątroby, jajników, prostaty.

4. Herbata pomaga zwalczać wolne rodniki.

5. Herbata nawadnia organizm (mimo, że zawiera kofeinę).

6. Osoby pijające herbatę są w grupie mniejszego ryzyka zachorowań na Parkinsona.

Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów
Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów

7. Herbata może zapewniać ochronę przed promieniowanie ultrafioletowym. Zielona herbata może działać jako dodatkowy filtr przeciwsłoneczny.

8. Herbata pomaga utrzymać wagę i stały obwód w talii. Regularne spożywanie gorącej herbaty wspomaga utrzymanie prawidłowego współczynnika BMI. Naukowcy spekulują, że regularne picie herbaty zmniejsza ryzyko zespołu metabolicznego, który może powodować cukrzycę, a nawet zawał serca.

9. Regularne picie herbaty może również przeciwdziałać niektórym negatywnym skutkom palenia, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc (to dobra wiadomość, która oczywiście nie jest usprawiedliwieniem dla palaczy tytoniu).

10. Herbata może być korzystna dla osób z cukrzycą typu 2. Badania sugerują, że związki zawarte w zielonej herbacie mogą pomagać diabetykom lepiej trawić cukry.

11. Badania wykazały, że herbata chroni przed degeneracją komórek po ekspozycji na promieniowanie słoneczne.

12. Zielona herbata poprawia gęstość mineralną kości i ich wytrzymałość.

13. Herbata może być skutecznym środkiem profilaktycznym przeciw chorobom neurologicznym. Wiele czynników z herbaty wpływa na zdrowie mózgu, a polifenole wspomagają te części mózgu, które odpowiadają za uczenie się i pamięć.

Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów
Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów

Należy przy tym pamiętać o umiarze. Nadmierne spożywanie gorącej herbaty może zwiększać ryzyko raka przełyku, a niskiej jakości herbata może być szkodliwa.

Tekst po polsku na podstawie: http://healthland.time.com/2012/09/04/13-reasons-to-love-tea/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie

Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Honeybusha Pomarańczowy Krem na 120 ml[...]

Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie

Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]

1 Comments

Dong Ding, Tung-ting

Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]

Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady

Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]

Sir Edward Tea Black African test, opinie

W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]

Yerba mate Chimarrao. Parzenie i picie Yerba Mate po Brazylijsku

Yerba Mate po brazylijsku, czyli Chimarrao to Yerba Mate bardzo drobna, bardzo pylasta. Może się[...]

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.