ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach. W obiegowej opinii jest wiele uogólnień i nieścisłości. Co więc odróżnia herbatę liściastą od torebkowej?

Herbata liściasta (liściowa) oznacza herbatę, która składa się z całych, niepołamanych liści. Natomiast herbata torebkowa składa się najczęściej z niskiej jakości herbaty typu Fannings oraz Dust (pył). Odznaczają się one małymi kawałkami liści herbaty, więc podczas parzenia ich powierzchnia jest większa niż herbaty liściastej. Większa powierzchnia to większa szansa, że naturalne olejki eteryczne herbaty (którym zawdzięczamy wspaniały smak) łatwiej wyparowują z połamanych listków, pozostawiając nam nudny, zwietrzały smak. Dlatego dłuższe przechowywanie herbaty w torebkach pozbawia ją świeżości.

Niektóre rodzaje herbaty (w tym wiele japońskich zielonych) podczas produkcji są naturalnie uszkadzane, dlatego warto pamiętać, że długie ich przechowywanie może im szkodzić.

Kiedy parzymy herbate liściastą musimy pamiętać o przestrzeni dla rozwiających się liści, dzięki temu łatwiej absorbują wodę, a tym samym oddają wiele witamin, minerałów, zapachów i aromatów z liści. Podczas parzenia herbaty w torebkach jesteśmy ograniczeni wielkością torebki. Pełna torebka suchych liści nie da nam aromatycznej herbaty.

Czym różni się herbata liściasta od ekspresowej?
Czym różni się herbata liściasta od ekspresowej?

Przez wiele lat przemysł torebek dostosowywał herbatę do torebek. Dzięki wypełnianiu ich pociętą herbatą, powierzchnia parzenia powodowała błyskawiczny efekt w postaci herbacianego naparu. Było to tanie, łatwe i idealne dla przeciętnego pijacza herbaty z mlekiem i cukrem.

Ostatnio przemysł postanowił zacząć dostosowywać torebki do herbaty i zamiast umieszczać płaskie w smaku, połamane, maleńkie liście, zdecydował się na wyższe gatunki herbaty. Torebki zwiększyły się, a liście herbaty zyskały miejsce do rozwinięcia się, dając lepszy napar. Pamiętać jednak trzeba, że torebki w większości przypadków są zrobione z plastiku. O jedwabiu (który zapoczątkował tę metodę) możemy zapomnieć.

Herbata zielona Japan Bancha Isecha
Herbata zielona Japan Bancha Isecha

Mimo wielu innowacyjncyh decyzji, których doczekała się herbata ekspresowa w torebkach w ostatnich latach, smakosze herbaty nadal omijają ją z daleka. Z jednej strony wymieniają tutaj tradycję parzenia herbaty, z drugiej sezonowości, różnice w herbatach z poszczególnych lat z różnych plantacji, które daje tylko herbata liściasta.

Herbata torebkowa musi mieć zestandaryzowany smak. Co roku musi smakować tak samo. Wynika to z faktu, że jest mieszanką herbaty z całego świata. Tutaj liczy się ostateczna cena produktu, a nie jakość i charakter profilu smakowego.

Herbaty liściaste są produkowane z zupełnie przeciwnym zamysłem. Mogą różnić się w zależności od regionu, a nawet pojedynczego ogrodu. Ich smak, zapach i wygląd zmienia się w zależności od roku zbioru. To region, styl przetworzenia (wiele procesów można wykonać w różny sposób) i data zbioru współnie wypływają na smak i aromat herbaty. Dzięki temu mamy o niewspółmiernie większy od torebkowego, wybór smaków herbaty.

Tekst po polsku na podstawie: coffeetea.about.com/od/teaandtisanebasics/a/TeabagsVsLeafTea.htm

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Herbata śródziemnomorska

Herbata Śródziemnomorska jako najatrakcyjniejszy składnik podaje listki oliwki (Olea europaea). Jak to? Herbata z oliwką?[...]

Jak zaparzyć yerba mate bez termometru

Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]

Prowincja Anhui: historia herbaty w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca[...]

Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie

Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty potrzebujemy:[...]

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.