ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Postanowiłam przywitać się wpisem, którego tematyka jest mi najbliższa – żółte herbaty. W czajnikowym ukazał się już jeden film o żółtej herbacie Huang Xiao Cha. Ja postaram się ten temat jeszcze trochę przybliżyć.

W Polsce żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego?

Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną, jednak dla mnie nie jest to przekonywujący argument. Jeśli podzielilibyśmy ludzi na dwie kategorie – tych pijących herbatę i tych delektujących się herbatą, zauważymy w czym tak na prawdę tkwi problem. Ci pierwsi nie znajdą w niej cudownych właściwości jakie przypisuje się herbatą zielonym, białym czy pu erh. Drudzy, czyli grupa z którą utożsamiają się zapewne wszyscy czytający ten wpis, nie widzą w żółtych herbatach ciekawego smaku i aromatu. Dlaczego tak jest? Ponieważ najczęściej jest ona źle zaparzana. To jest oczywiście mocne uogólnienie, ale niestety opisy do żółtych herbat są bardzo ujednolicone – wszystkie sugeruje się parzyć w temp 80 stopni C przez 3 minuty.

Kiedy bliżej przyjrzymy się każdej żółtej herbacie z osobna, zobaczymy, że mimo jednego gatunku warto dla każdej opracować inną metodę zaparzania. I tak ja długo szukając tych idealnych parametrów, znalazłam takie które wydobywają z herbaty to co jest w niej najlepsze. Mimo to jednak nie przestaje eksperymentować, przy każdym parzeniu lekko je modyfikując aby się upewnić, czy nie da się wyciągnąć z niej jeszcze więcej.

Proces fermentacji żółtej herbaty

Jeśli chodzi o kwestie typowo techniczną, żółte herbaty przechodzą proces określany jako Men Dui. Jest to fermentacja, ale inna niż ta którą przechodzą herbaty oolong  –  czyli nieenzymatyczna. Tu proces fermentacji liści reguluje się poziomem wilgotności oraz temperatury. Smak jest lekko cierpkawy a aromat obłędnie orzechowy, lub kasztanowy.

Parzenie żółtej herbaty

Listki herbat żółtych najczęściej są koloru zielono – brązowego. Napar, jak nazwa wskazuje jest koloru żółtego. Jeśli zaparzoną herbatę przelejemy do białego naczynia, przy jego ściance pojawi się charakterystyczny różowy refleks.

Dochodzimy do naczyń w jakich najlepiej parzyć tą herbatę. Zdecydowanie polecam małe, maksymalnie 150 ml naczynia. Ja do parzenia żółtych herbat zakupiłam specjalnie szklany gawian, aby móc podziwiać piękne rozwijające się liście.

W przypadku herbaty Yin Zhen, która jest herbatą składającą się z samych pąków herbacianych, w takim szklanym naczyniu dodatkowo można podziwiać „taniec” listków w kształcie igiełek. Wznoszą się i opadają, tworząc w ten sposób prawdziwy spektakl. Herbata którą widzicie w gaiwanie na początku tego wpisu, to tegoroczna Superfine Huoshan Huang Ya, bardzo wysokiej jakości, myślę, że ten obraz doskonale tłumaczy fakt parzenia w szklanym gaiwanie.

Podsumowanie

Podsumowując to wszystko, jest to zdecydowanie jeden z trudniejszych gatunków jeśli chodzi o zaparzanie. Nie można zastosować techniki „na oko” i liczyć na spektakularne efekty. Zachęcam aby poświecić chwilę uwagi żółtej herbacie, aby znaleźć ten najlepszy sposób do zaparzenia. Herbata na pewno odwdzięczy się wyjątkowym smakiem i aromatem.

Na koniec przytoczę najlepszy opis żółtej herbaty z jakim się do tej pory spotkałam.

„Żółta herbata ma niezwykle przyjemny, można powiedzieć pieszczotliwy smak, niezwykle miękki, o ledwo wyczuwalnej cierpkości i zadziwiająco subtelny, najbardziej delikatny aromat. Pod względem miękkości aksamitności delikatności i aromatyczności herbata żółta nie ma sobie równej.”

W.W. Pochlebkin, Herbata, Warszawa 1974, str.60

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Czarna

Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]

Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh

Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]

Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie

Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]

Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]

Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate

Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo prosty.[...]

Czarna herbata z Yunnanu

Herbaty czarne z chińskiej prowincji Yunnan noszą ogólną nazwę Dian Hong. Oznacza ona tyle, co[...]

Herbata owocowa Truskawki w Czekoladzie, opinie

Truskawki w Czekoladzie to nie herbata, a napar owocowy na bazie hibiskusa. Nie ma w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.