Gaiwan – Chiński sposób parzenia herbaty
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z nich to picie herbaty he cha czyli przygotowanie naparu do wypicia w większej ilości, który ma przede wszystkim ugasić pragnienie. Do tego używa się czajnika chahaj.
Drugi sposób to kosztowanie herbaty czyli pin cha. Tutaj głównym celem przygotowania naparu jest delektowanie się zarówno smakiem i aromatem jak i cieszenie się jej pięknem na każdym etapie przygotowania, a więc także obserwacja suchej herbaty, mokrych liści, koloru i zapachu naparu, powstałej pianki, klarowności i wreszcie poszczególnych nut smakowych. Niezbędne jest tutaj użycie większej ilości liści w stosunku do ilości wody, krótsze parzenie oraz małe naczynie tak by można przygotować kilka parzeń tego samego suszu. Po takim kosztowaniu herbaty możemy dopiero powiedzieć, że ją znamy.
Do kosztowania herbaty używa się różnorakich naczyń i kilku mniej lub bardziej rozbudowanych sposobów przygotowania. Chcemy zaproponować Państwu jeden z nich, a konkretnie czarkę z wieczkiem zwaną gaiwanem.
Parę słów o samym gaiwanie
W Chinach pojawił się w czasach panowania dynastii Ming (1368 – 1644) a jako pierwszy opisał go mistrz herbaciany Lu Yu. Inne źródła podają, że używa się go już od 1350 roku. Innymi nazwami dla tej praktycznej czarki są pinyin lub gàibēi.
Sam gaiwan składa się zawsze z trzech części. Jest to czarka do parzenia. Podstawka pod czarkę zwana chachuan oraz wieczko do przykrywania czarki. Niezbędne jest także naczynie na ciepłą wodę oraz czarka z której będziemy pić. Niektórzy doszukują się w budowie gaiwana odniesienia do symboliki. Wieczko miałoby przedstawiać niebo, podstawka ziemię, a czarka wszystko to co pomiędzy nimi.
Nieco praktyki.
Otrzymują Państwo od nas zestaw składający się z gaiwana (podstawka, czarka, wieczko), termosu z gorącą wodą oraz czarki do picia.
Utensylia są przez nas wygrzane. Oznacza to, że są przepłukane wrzątkiem dla oczyszczenia i zagrzania ich przed parzeniem herbaty. W czarce gaiwana znajduje się odpowiednia ilość liści herbacianych.
Teraz następuje pierwszy etap kosztowania. Mogą Państwo obserwować susz i cieszyć się jego aromatem wydobytym dzięki temperaturze czarki.
Drugi etap to parzenie. Zalewają Państwo wodą susz herbaciany i przykrywają go wieczkiem. Wieczko także, może posłużyć do przemieszania herbaty. Pamiętać należy, że używając gaiwana należy parzyć herbatę krócej. Jeśli woda jest zbyt gorąca można najpierw wlać ją do czarki do picia a dopiero z niej do czarki gaiwana.
Napar zostaje zlany co do kropli do czarki do picia. Chwytać gaiwan należy starannie i umiejętnie dotykając jedynie podstawki i wieczka. Po wypiciu parzenie powtarzamy. Samo wieczko służyć nam może także jako niuchar czyli przyrząd do delektowania się aromatem. Oparte o brzeg czarki jest sygnałem, że skończyli państwo pić.
Cała odpowiedzialność za parzenie herbaty spada na barki naszych drogich klientów ale także cała przyjemność i wielozmysłowe doznania przypadają w udziale tylko Państwu, ponieważ mogą Państwo zalać herbatę dowolną ilością wody, oraz parzyć tak długo i tyle razy aby uzyskać ulubiony smak i intensywność naparu. Daje to szersze możliwości smakowania naszych herbat.
Życzymy smacznego oraz wielu ciekawych przygód z herbatą.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Test herbat z Biedronki
Przetestowaliśmy najpopularniejsze herbaty ekspresowe z Biedronki. Sprawdziliśmy herbatę: Intesitea, Herbarium, Green Hills, Feel Green, Milton,[...]
gru
Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!
3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]
lip
Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru
Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba[...]
wrz
Mrożona herbata z miętą na bazie arbuzowej
Jak zrobić pyszną, orzeźwiającą i chłodzącą herbatę owocową z lodem? Będziemy potrzebowali: 8 łyżeczek herbaty[...]
lip
Zawartość cukru w popularnych herbatach Ice Tea: Lipton, Nestea, Tymbark. Zestawienie
Ile cukru ma butelkowana herbata mrożona? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym przedstawiamy zawartość cukru[...]
sty
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty
Nie tylko najmłodsi imprezują bez alkoholu. Choć oferta bezalkoholowych napojów jest bardzo szeroka i pełna[...]
mar
Wietnamska czarna herbata Golden Tippy organiczna: parzenie, opinie
Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha[...]
paź
Herbata matcha: antyoksydanty (zawartość i porównanie)
Wiemy, że herbata matcha to bardzo zdrowa herbata o wspaniałych właściwościach. Czy zastanawialiście się jednak,[...]
lut