ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dzisiaj o herbacie kwiat, rozwijająca się herbata artystyczna. Herbata artystyczna, kwitnąca albo rozwijająca się nie wiadomo kiedy powstała. Jej historia ginie w pomroce chińskich dziejów. Podejrzewa się, że jest znana już od bardzo dawna i traktowana była jako ciekawostka. Mistrzowie herbaciarze zrobili coś takiego, aby bawić możnych. Na pewno wielki rozwój przeżyła w latach 80-tych ubiegłego wieku, kiedy to zrobiła się popularna na zachodzie i Chińczycy zaczęli ją produkować.

Herbata rozwijająca się to prawdziwe dzieło sztuki

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie jest proste. Sucha herbata przybiera różnie kształty grzyba, cylindra, kulki. Jest ona zwinięta z najmłodszych listków. Są one poddane specjalnemu procesowi, który uelastycznia zarówno herbatę jak i kwiaty, które są w środku tej kuleczki zaplątane. Taką kompozycję robi się około nawet godziny , jeśli są to bardziej złożone kompozycje. Te tańsze, które dostaniemy są gorszej jakości. Za duże pieniądze możemy kupić naprawdę dzieła sztuki, które tworzą wielo poziomowe skomplikowane kompozycje. Co do Samku jest to herbata dobrej jakości. Zbiór dotyczy listków młodych pączków, które są bardzo zdrowe. Jest to herbata biała. Zdarza się również zielona. Dzisiaj spróbujemy właśnie zaparzyć zieloną. Widziałem nawet czarną ale to do końca nie wychodzi. Po pierwsze napar jest czarniejszy, stąd słabiej to widać. Po drugie taka herbata po fermentacji jest bardziej krucha, rozpada się. Warto skosztować. Przede wszystkim mówimy tutaj o herbatach białych czasem zielonych.

Parzenie herbaty artystycznej

Samo parzenie takiej herbaty wymaga chłodniejszej wody. Herbatę zieloną parzymy w temperaturze od 85 do 90 stopni. A herbatę białą od 90 do 95 stopni, ale nie wrzątkiem. Sam dodatek tych kwiatów zmienia smak, oraz właściwości. Przeróżne kwiaty są tutaj doplątane dla smaku np. jaśmin czy lilia. Bywa również dodatek kwiatów o konkretnym działaniu np. nagietek , który ma właściwości tonizujące jest dobry na gardło. Również dla zdrowia warto się tego napić. Taką herbatkę warto parzyć w czymś przeźroczystym. Część z nich jest komponowana w ten sposób, że dobrze zaparzają się w dość szerokiej filiżance obserwowane z góry, ale żeby w pełni cieszyć się tym efektem to watro zaopatrzyć się w różnego rodzaju czajniczki szklane albo szklane duże filiżanki.

Herbata rozwijająca się będzie dobrym pomysłem na prezent

My zaparzymy herbatę zieloną z jaśminem i z lilią. Taką herbatę można parzyć kilka razy jednak najlepszy efekt wychodzi za 1 razem. Jest to świetny pomysł na prezent. Tutaj mamy kwiat, który możemy wypić i obserwować. Tak, że mam nadzieję, że w dniu zakochanych namówię Was do spróbowania kwitnącej herbaty. Zapraszamy Was teraz na filmik, gdzie pokażemy jak to się pięknie rozwija i parzy.

Dodaj opinie o: Herbata artystyczna rozwijająca się (kwitnąca) w komentarzu poniżej:

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Konkurs Blog Roku 2013

Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Tauron Nowa Muzyka: Czajnikowy serwował herbatę!

23 i 24 sierpnia ekipa Czajnikowy.pl dostarczała ciepłą herbatę dla zmarzniętych uczestników Festiwalu Tauron Nowa[...]

Tatuś, ale smaczna herbatka!

Wybierającym się w świat z kocem i termosem proponuję przepis na smaczną herbatkę. Dowolną ekspresówkę[...]

Alternatywa dla herbaty ekspresowej: jaki kupić zaparzacz do herbaty na początek?

Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy[...]

Chasen

Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]

Herbata w Japonii

Mówisz – Japonia, myślisz - zielona herbata. Herbaciane tradycje kultywowane są tu od wieków, a[...]

Kawa we Francji

Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.