Po znalezieniu na opakowaniu herbaty Dareeling słowa „China” zastanawiasz się czy dobrze znasz się na geografii, a kiedy widzisz „Clonal” zastanawiasz się, czy naukowcy nie uprawiają herbaty laboratoryjnych probówkach?
Nie jesteś jedyny.
Na początek, możesz być spokojny, żadne herbaty Darjeeling nie pochodzą z laboratorium.
O co chodzi z oznaczeniem „China” i „Clonal” na herbacie Darjeeling?
Żeby dobrze zrozumieć te oznaczenia, musimy cofnąć się w czasie. Możecie nie wiedzieć, ale pierwsze nasiona herbaty dotarły do prowincji Darjeeling (Indie) właśnie z Chin. Została posadzona przez wielkiego człowieka, który bardzo kochał herbatę. Nazywał się Doktor Arthur Campbell.
Z technicznego punkty widzenia są cztery odmiany herbaty, ale komercyjnie uprawia się tylko dwie. Jedną z nich jest właśnie „China Variety” (Odmiana Chińska), natomiast drugą jest „Assam variety” (Odmiana Assamska).
Liście herbaty z Assamu są duże i mają mocny, zwykle goryczkowy smak po zaparzeniu. Większość czarnych herbat produkuje się właśnie z odmiany Assamskiej.
Liście z chińskich sadzonek bardzo różnią się od tych z Assam. Są dużo mniejsze i dają dużo łagodniejszy oraz mniej goryczkowy smak po prawidłowym zaparzeniu. Właśnie tylko te chińskie sadzonki występują w ogrodach Darjeeling. Tak właśnie wytłumaczyliśmy słowo „China” na opakowaniach herbaty Darjeeling.
Co oznacza słowo „Clonal”?
Przemysł herbaciany rozwinął się bardzo szybko, i jeszcze szybciej okazało się, że nie wszystkie sadzonki herbaty są sobie równe. Niektóre herbaciane rośliny rozwijają się dobrze w określonych warunkach, na przykład na dużej wysokości, podczas gdy inne giną. Niektóre rośliny dają lepsze w smaku liście, z wieloma srebrnymi tipsami, a inne rośliny mają głębsze korzenie, więc mogą przetrwać dotkliwe susze lub intensywne deszcze monsunowe. Jeszcze inne mają lepszą odporność na choroby.
Rolnicy zaczęli zauważać te naturalne cechy poszczególnych roślin i postanowili klonować konkretne sadzonki, żeby poprawić ich jakość i chronić swoje uprawy. Proces klonowania polegał po prostu wybieraniu sadzonek z najbardziej pożądanych roślin herbaty i pielęgnowaniu ich, żeby produkować więcej herbaty.
Nie ma to w żadnym wypadku nic wspólnego z GMO, żadnymi laboratoriami, czy ludźmi w białych fartuchach. Dokładnie to samo zrobiono z odmianami truskawek czy roślinami ziemniaka.
Tak naprawdę można swobodnie zastąpić brzydki „klon”, słowem „odmiana”. W herbacianych rozmowach na świecie te słowa oznaczają dokładnie to samo.
Tekst po polsku na podstawie: www.lovedarjeeling.com/blogs/darjeeling-and-tea/7177994-whats-the-difference-between-china-and-clonal-darjeeling-tea
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Leczenie herbatą. Naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej. Recenzja książki
Sto sześćdziesiąt stron podzielono na dwie części. W pierwszej możemy poczytać co nieco o samej[...]
1 Comments
sie
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]
kwi
Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]
lut
Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie
Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]
1 Comments
maj
W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty
Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]
1 Comments
lut
London Fog, przepis na herbatę London Fog
Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]
1 Comments
paź
Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą
Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]
gru
Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady
Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]
sie