ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się, nie smakuje już tak samo, producent sypie do paczki gorszą kawę w Polsce niż do tej z Niemiec czy Włoch? Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że kawa sama i jej producent najczęściej wcale niczemu nie są winni.

Co ma wpływ na smak kawy?

1. Temperatura wody, w której parzymy kawę

Woda nie powinna być wrząca! Temperatura parzenia kawy powinna zawierać się w zakresie od 85 do 96 st. Celsjusza.

2. Objętość wody stosowanej do danej metody parzenia w stosunku do ilości używanej kawy

Proporcja ta najczęściej wynosi 60 gramów na 1000 ml wody. Zbyt duża ilość wody używana do przygotowania naparu może sprawić, że ów napar będzie zbyt wodnisty. Zbyt mała ilość wody przy tej samej ilości kawy spowoduje, że smak kawy będzie bez wyrazu. Najczęściej z nadmierną goryczką.

3. Stopień zmielenia kawy i jakość młynka

Zalecamy młynek żarnowy z kilkustopniową regulacją mielenia. Im drobniej zmielona kawa tym napar będzie mocniejszy w smaku. Analogicznie im grubiej zmielona kawa tym napar będzie łagodniejszy w smaku.

Co ma wpływ na smak kawy? Porady
Co ma wpływ na smak kawy? Porady

4. Jakość wody

Twardość wody: im twardsza woda tym napar bardziej goryczkowy i bez wyrazu. Stopień mineralizacji wody: mała ilość minerałów = kawa bardziej kwaskowa i mniej słodka; duża ilość minerałów = kawa zbyt goryczkowa i bez wyrazu. Zalecamy zatem filtrowanie wody,

5. Czas przechowywania kawy

Im starsza kawa tym bardziej wietrzeje i traci olejki eteryczne będące nośnikiem smaków i aromatów.

6. Zastosowana metoda parzenia oraz rodzaj kawy dopasowany do konkretnej metody

Czy ktoś kiedyś powiedział wam, że parzenie kawy będzie proste? Miał rację! Pamiętając kilka powyższych rad, będąc konsekwentnym i wkładając w to odrobinę zaangażowania każda filiżanka kawy będzie przyjemnym i ciekawym doświadczeniem: celebracją dobrego smaku i samopoczucia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata czarna Darjeeling

Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]

1 Comments

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory

Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]

herbata Ding Gu Da Fang

Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]

Herbata w prowincji Zhejiang

Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Zielonej Herbaty domowym sposobem

Do zrobienia ice tea z zielonej herbaty należy wziąć nieco więcej szuszu herbacianego, na przykład[...]

Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach

Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]

Herbata liściasta Poranny Rock Earl Grey Blue

Przetestowaliśmy czarną herbatę Poranny Rock z bergamotką i bławatkiem. Smak tej herbaty nie wybija się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.