ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba mate Chimarrao. Parzenie i picie Yerba Mate po Brazylijsku

Yerba Mate po brazylijsku, czyli Chimarrao to Yerba Mate bardzo drobna, bardzo pylasta. Może się kojarzyć z Matchą, sproszkowaną japońską herbatą. Chimarrao składa się jak Yerba Mate Elaborada z 70% liści i 30% łodyżek, ale liście są zmielone na mąkę.

Do przygotowania Yerba mate po brazylijsku, czyli Mate Chimarrao powinniśmy się zaopatrzyć w bombillę typu Bomba, która jako jedyna pozwoli nam na wystarczające filtrowanie naparu, żeby komfortowo pić napar.

1. Sypiemy Yerba mate do naczynia i układamy je na ściance.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

2. Następnie zatykamy otwór naczynia i odwracamy je, żeby kopczyk ładnie leżał na ściance.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

3. Delikatnie po pustej ściance lejemy ciepłą wodę. Stawiamy naczynie i dolewamy wodę. Uważnie, żeby nie zepsuć kopczyka.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

4. Wkładamy bombillę w miejsce z wodą.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

4. Gotowe. Cieszymy się Mate Chimarrao delikatnie sącząc je przez bombillę.

Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao
Yerba mate po brazylijsku, mate chimarrao

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata po rosyjsku

Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]

Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt

Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]

Napar z konopi: parzenie, opinie

Konopie to dość kontrowersyjna roślina, która trafiła do nas z Azji. Obecnie najmocniej kojarzona jest[...]

Yerba mate tostada

Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]

Latte art – wzory krok po kroku: tulipan

Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013

Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!

Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice

W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.