ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej japoński odpowiednik. Możecie spotkać się też z nazwą Kung-Fu Cha, która oznacza parzenie herbaty z wielką zręcznością. Podczas ceremonii mistrz herbaciany stara się przedstawić parzenie herbaty w formie wydarzenia artystycznego.

Obecnie ceremonię Gong-Fu Cha robi się, kiedy tylko nadarzy się okazja. W starożytnych Chinach odbywała się na zlecenie najbogatszych Chińczyków, czyli najczęściej dla dworcu cesarskiego. Tylko oni posiadali na tyle dobrą herbatę, że nadawała się do przeprowadzenia ceremonii.

"<yoastmark

Kiedy powstała ceremonia herbaciana?

Nie znamy daty powstania ceremonii herbacianej, ale Chińczycy – jak wszystkie wielkie odkrycia związane z herbatą – przypisują ją wielkiemu mistrzowi herbacianemu, Lu Yu (czyli ok 750 r.n.e.). Faktem jest, że ceremonia Gong-Fu Cha została bardzo rozpowszechniona za dynastii Ming (XIV – XVII wiek). Wtedy też powstało bardzo dużo cenionej do dzisiaj ceramiki związanej z Kung-Fu Cha.

"<yoastmark

Ceremonia Kung-Fu Cha może mieć zarówno charakter bardzo wystawny, bogaty w ceramikę i wszystkie akcesoria lub towarzysko-rozrywkowy, gdzie część elementów ceremonii herbacianej zostaje pominięta.

"<yoastmark

Gong-Fu Cha – o czym należy pamiętać?

Jednym z najważniejszych elementów Gong-Fu Cha jest Cha Pan, czyli powierzchnia z dziurkami, do których spływa woda podczas parzenia herbaty. Niezbędny jest również gliniany czajnik, w którym zaparzamy herbatę, dzbanek do przelewania wody, czarki do picia herbaty oraz niuchary, których używamy tylko przy pierwszym parzeniu, żeby poznać zapach herbaty.

Zobacz nagranie za kulisami

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem

Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Herbata z lipy

Lipa (Tilia) jest drzewem długowiecznym spotykanym w umiarkowanej strefie półkuli północnej. W Polsce najczęściej znaleźć[...]

Szerbet. Przepis na turecki napój

Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]

Herbata zielona Jeoncha Koreańska, opinie

Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną[...]

Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru

Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba[...]

London Fog, przepis na herbatę London Fog

Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]

1 Comments

Artystyczna herbata

Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.