ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Akcesoria do Yerba Mate

Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych typach mate. Bombilla czyli filtrująca rurka do picia wykonana może być z przeróżnych materiałów, od tworzyw sztucznych, przez bambus i różne metale aż po srebro. Obecne często są zdobione pierścienie przy ustniku mające za zadanie dodatkowo chłodzić napar. Sam element filtrujący może mieć różny kształt już to kulek, już to walców już to łyżek. Do mate drobniejszych polecane są bombille przypominające łyżeczki albo płaskie dyski umieszczone pionowo. Taka bombilla nazywana jest bomba i często służy do drobno mielonej mate w typie chimarrao.

Naczynie do yerby również ma różną postać w zależności od zastosowania. Najbardziej oryginalne i tradycyjne powinny być wykonane z drewna, a konkretnie z palo Santo czyli świętego pnia. To zielone drewno ma właściwości antybakteryjne co poprawia walory zdrowotne naparu oraz pomaga zachować czystość samego naczynia. Naczynie do mate nazywane jest matero lub mate i taka jest ich ogólna nazwa. Wykonane z tykwy nazywają się kalebasą. Nie jest to dokładnie rzecz ujmując tykwa lecz podobna roślina występująca w Ameryce Południowej a nosząca nazwę dzbaniwo kalebasowe. Do wykonania matero służy tutaj skorupa owocu. Takie naczynie musi przed pierwszym użyciem przejść kurado czyli szereg czynności mających na celu usunięcie resztek miąższu z owocu. Matero przystosowane do picia terere czyli mate na zimno nazywane jest guampa i wykonane bywa z roku lub kopyta wołu. Coraz większą popularnością cieszą się także matera ceramiczne, których zaletą jest przystępna cena i łatwość używania oraz czyszczenia. Osoby nie przywiązujące wagi do tradycji piją jednak swoją yerbę z czegokolwiek ponieważ posiadając najważniejszą bombillę można zaparzyć mate w szklance lub zwykłym kubku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]

Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo

Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Herbata w Niemczech

Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]

1 Comments

Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate

Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty

Owocowa herbata na zimę

Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą[...]

Pekoe, oznaczenie jakości herbaty

Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.