ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive’a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i jakości białej herbaty, znajdziemy 50 gramów Pai Mu Tana aromatyzowanego płatkami róży. Po sprawdzeniu opakowania okazuję się, że choć producent wymienia w składzie aromat, występuje on w ilości 0% (herbata biała 95%, płatki róży 5%, aromat).

Smak herbaty, pomimo zerwania z tego samego krzaczka zmienia się diametralnie w zależności od okresu zbioru, ilości światła, czy częstotliwości i siły opadów deszczu. Decydujący jest także sposób zbioru, czas transportu do faktorii i szybkość z jaką rozpocznie się przetwarzanie herbaty. Wszystkie te aspekty wpływają na jej cenę, która może wahać się nawet od kilku do 150 dolarów za za kg!

Pozwolę sobie tutaj uprzedzić fakty: ta mieszanka zdecydowanie jest warta właśnie kilku dolarów za kilogram!

Parzenie herbaty białej z płatkami róży

Zgodnie z zaleceniami, herbatę parzyłem przez nieco ponad minutę, wodą o temperaturze 95°C. Napar mocno pachnie plastikową różą. Po pierwszym zamoczeniu ust w czarce okazało się, że róża tak zdominowała herbatę, że wypicie jej z przyjemnością graniczy z cudem. Sztuczny aromat przykleił się do podniebienia i spowodował odruch wymiotny. Pokusiłem się nawet o posłodzenie (ostateczność!), ale szybko okazało się, że nadal produkt Bioactive’a nie nadaje się do picia.

Drugie parzenie herbaty białej z płatkami róży

Mimo natłoku tekstu na pudełku, nie znajdziemy tam informacji o kolejnych parzeniach. Ale przecież w 95% ta herbata składa się z Pai Mu Tana… Parzymy drugi raz!

…i niespodzianka! Aromat się wypłukał i drugi napar okazał się całkiem przyjemną białą herbatą z nutką róży. Nie jest to ideał, bo pomimo, że biała herbata jest teraz wyczuwalna to nadal smakiem nie przypomina tej z najwyższej półki. Smak jest płaski. Ot, zwykła aromatyzowana z płatkami róży – ale poprawna! Szkoda, że dopiero przy drugim naparze.

Producent/dystrybutor: Bioactive, obecnie Big-Active
Pochodzenie: Fuding,Fujian; góry Taimu

Parzenie: zgodnie z zaleceniami producenta.

Zalety i wady herbaty białej Bioactive

Plusy:
– drugie parzenie jest niezłe,
– niska cena jak na białą herbatę,
– ciekawy design pudełka z pandą.

Minusy:
– zawiera sztuczny aromat,
– praktycznie niewyczuwalny Pai Mu Tan,
– zdecydowanie nie warta swojej ceny.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą

Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]

Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie

Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych[...]

Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach

Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]

Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]

Zielona herbata w ciąży

Z określeniem co można spożywać, a czego nie w czasie ciąży jest zwykle nieco kłopotu,[...]

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Nakhla Cardamon test, opinie

Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]

Herbata w Anglii. Angielska herbata

Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.