ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Genmaicha z prażonym ryżem.

Herbata zielona Genmaicha na zimno:

4 łyżeczki zielonej herbaty Genmaicha sypiemy do dużego naczynia (1,2l), zasypujemy kostkami lodu – im więcej lodu tym krócej będzie trwało zimne parzenie. Dolewamy zimną wodę do pełna. Całość wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Po godzinie wyciągamy naczynie z herbatą z lodówki, mieszamy i przez sitko zlewamy sobie szklankę mrożonej herbaty. Można też użyć francuskiej prasy do kawy, wtedy tylko ściskamy liście na dole naczynia i możemy przelewać!

Możemy od razu zlać całość i wypić, a mokre liście ponownie zalać zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Polecamy jednak zlać szklankę mrożonej herbaty, a naczynie uzupełnić wodą.

Powyższe czynności powtarzamy, aż napar przestanie nam smakować.

Genmaicha na zimno
Genmaicha na zimno
Zielona herbata Genmaicha na zimno
Zielona herbata Genmaicha na zimno
Zielona herbata Genmaicha na zimno
Zielona herbata Genmaicha na zimno
Mrożona herbata z zielonej herbaty Genmaicha z ryżem
Mrożona herbata z zielonej herbaty Genmaicha z ryżem
Gotowa mrożona Genmaicha
Gotowa mrożona Genmaicha

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Międzynarodowy dzień herbaty

Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Produkcja herbaty w domu

Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]

Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy

Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Zostaw nam swój e-mail. Odezwiemy się, gdy produkt wróci na stan. Bez spamu, obiecujemy.