Fluor jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, ale spożywanie go więcej niż 4 mg na dobę może powodować bóle stawów, osłabienie mięśni, osteoporozę, kruchość zębów, problemy z nerkami a nawet wiąże się je z rakiem. Naukowcy przebadali herbatę z angielskich supermarketów Tesco, Asda, Morrison i Sainsburry i okazało się, że pijąc herbatę z supermarketu dostarczamy sobie nawet 120% zapotrzebowania na fluor.
Kiedy herbata jest zbierana, starsze, dojrzałe liście stosowane do wytwarzania niskiej jakości herbaty, to prawdziwy akumulator fluoru – mówi Laura Chan.
Wyniki badań angielskiego Food Research International (z maja 2013 r.) są jednoznaczne: decydując się na tanią herbatę ekspresową musisz mieć świadomość, że picie jej może mieć długoterminowe konsekwencje dla zdrowia.
Porównanie stężenia fluoru w 38 różnych herbatach zostało przeprowadzone przez doktorantkę Laurę Chan, prof. Aradhana Mehra i prof. Paula Lyncha z Uniwersytetu w Derby (Wielka Brytania). Badanie zostało wykonane za pomocą elektrody selektywnej na herbacie suchej i parzonej wrzącą wodą przez 2 minuty. Naukowcy porównali poziom fluorków dla osoby pijącej średnio 4 kubki herbaty dziennie (1 litr).
W jakiej herbacie jest najwięcej fluoru?
Okazało się, że litr taniej supermarketowej herbaty zawiera 6mg fluoru, natomiast zalecana dzienna dawka to 4-5mg.
Najwięcej, bo aż 6mg/1l fluoru zawierają herbaty czarne i mieszanki herbaty czarnej. Herbata zielona i mieszanki herbat zielonych zawierają blisko o połowę mniej fluoru (3,3mg/1l). Najbezpieczniejszą herbatą z supermarketu jest herbata oolong i herbata czerwona pu-erh, która ma najniższe stężenie fluoru: średnio 0,7mg/1l.
Skutki nadmiernego spożywania fluoru
Nadmierne spożywanie fluoru może powodować wiele problemów ze zdrowiem. Mogą pojawiać się białe lub brązowe plamy na szkliwie zębów. To pierwszy sygnał, że fluor otruł enzymy twojego organizmu. Fluoroza powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, osłabienie kości i stawów. Przy regularnym spożyciu nadmiernej ilości fluoru (np. 10-20mg dziennie przez 15 lat) może dojść do całkowitego zesztywnienia kręgosłupa. Odnotowano, że na obszarach, gdzie występuje woda pitna o dużym stężeniu fluoru zdecydowanie częściej stwierdzano kamienie nerkowe.
Tekst po polsku na podstawie:
- Chan L, Mehra A, Saikat S, Lynch P. Human exposure assessment of fluoride from tea (Camellia sinensis L.): A UK based issue? Food Research International. Published online May 2013
- dailymail.co.uk/health/article-2376032/Could-cheap-tea-bags-make-ill-Study-reveals-contain-high-fluoride-levels-damage-teeth-bones-muscles.html

Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami 50g – klasyczny smak i aromat
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g – bezkofeinowa alternatywa dla kawy o aromacie palonych ziaren
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g – bezkofeinowa, deserowa herbata o smaku banana i kakao
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g – słoneczna, bezkofeinowa herbata o smaku ananasa i cytryny
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g – świąteczny hit o smaku piernika, karmelu i wanilii
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
238 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
31 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
104 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate CBSe, opinie
Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]
lip
Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata
Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]
gru
Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę – sekrety
Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]
5 Comments
maj
Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]
paź
Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?
Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów.[...]
cze
Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice
W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]
maj
Najpopularniejsze chińskie herbaty z prowincji Anhui
Oto kilka propozycji ze słynnej prowincji Anhui, które każdy herbaciarz powinien znać. Produkcja herbaty w[...]
sie
Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady
Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów[...]
sty