Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru
Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba mate jak i herbatą jest zdecydowanie polecany. Szczególnie, że jest to wydatek kilkunastu złotych.
Dlaczego warto kupić termometr do herbaty?
Początkujący herbaciarze na pewno odkryją wiele zalet termometru. Jest to jeden z niezbędnych akcesoriów, które warto zakupić na początku przygody z herbatą. Czas parzenia można zawsze zmierzyć zegarkiem lub stoperem w komórce, natomiast temperatura wody łatwo może popsuć herbatę. Dlatego warto zmierzyć ile stopni Celsjusza ma woda przelana z naczynia do naczynia, czy po odczekaniu kilku minut od zagotowania. Jest to szczególnie ważne przy parzeniu zielonej herbaty, gdzie duże znaczenie ma czy woda ma 70 czy 80*C.
Zalety termometru do herbaty:
- Mamy pewność jaką temperaturę ma woda, którą będziemy parzyć herbatę.
- Łatwo nauczymy się ile należy poczekać, żeby mieć wodę o określonej temperaturze.
- Możemy odkryć ile razy i do jakiego naczynia należny przelać wodę, żeby otrzymać taką o odpowiedniej temperaturze dla danego rodzaju herbaty.
- Po wyrobieniu sobie przyzwyczajeń z termometrem w ręce, dojdziemy do wprawy i będziemy mogli łatwo oszacować temperaturę wody bez termometru.
Dlaczego warto kupić termometr do Yerba mate?
Termometr do Yerba mate nie jest niezbędny, bo Mate – o ile nie parzymy jej wrzątkiem – jest bardzo elastyczna. Można zalewać ją wodą właściwie o każdej temperaturze. Jednak w zależności czy jest to woda bardzo zimna, czy ma 60*C, 70*C, 80*C smak Yerba mate zmienia się drastycznie. Termometr może przydać się do nauki w jakiej temperaturze wody parzona Yerba mate nam najbardziej smakuje. A może ciągle nieświadomie zalewacie Yerba mate 80*C wodą i Wam nie smakuje? Może taka parzona 70*C będzie lepsza? Sprawdźcie to koniecznie sami z pomocą termometru, bo możecie odkryć zupełne oblicze Yerba mate.
Zdecydowanie polecamy termometr do herbaty na początku przygody z herbatą i Yerba mate. Dzięki kilkunastu parzeniom wraz z termometrem, zdobędziemy wiedzę jak chłodzić wodę, a po kilku dniach będziemy mogli z niego zrezygnować i parzyć jak prawdziwi profesjonaliści.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?
Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]
2 Comments
mar
Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?
Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]
kwi
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony
Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]
kwi
Yerba Mate dla początkujących: sposoby parzenia Yerby, rodzaje Yerba Mate
lut
Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę
Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]
lut
Herbata wyprodukowana w Szkocji
W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]
cze
Herbata zielona Shincha
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]
sie
L-teanina: uspokajająca moc
Liczne badania z Japonii i Wielkiej Brytanii wykazały, że konsumpcja 50 mg L-teanina zwiększa aktywność[...]
kwi